Помпео открио детаље разговора са Кимом

© REUTERS / U.S. Government via REUTERS Амерички државни секретар Мајкл Помпео и Ким Џонг Ун.
Амерички државни секретар Мајкл Помпео и Ким Џонг Ун. - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Мајкл Помпео изјавио је да су га разговори са Ким Џонг Уном уверили да постоји „реална шанса“ да севернокорејски лидер и амерички председник постигну споразум о окончању нуклеарног програма Северне Кореје.

Помпео је то рекао у данас објављеном интервјуу за Еј-Би-Си у ком је, како наводи Ројтерс, изнео досад највише коментара о састанку који је за ускршњи викенд одржао са Кимом.

Жена пролази поред дисплеја на коме су приказани амерички председник Доналд Трамп и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун - Sputnik Србија
Да ли ће се Трамп и Ким срести на руској земљи

Амерички државни секретар је навео да је од председника САД Доналда Трамп добио јасан задатак да покрене и питање притворених Американаца у Северној Кореји.

Помпео, који је у време састанка са Кимом у Пјонгјангу био на челу Централне обавештајне агенције, истакао је да ће САД од Северне Кореје захтевати да предузме „неповратне кораке“ ка елиминацији свог нуклеарног програма.

„Мој циљ је био да покушам и утврдим да ли постоји реална шанса. Верујем да постоји“, казао је Помпео.

Помпео је додао да је проценио да је Ким био „добро припремљен“ и спреман да разговара о начинима за постизање циља САД — „потпуне, проверљиве, неповратне денуклеаризације“, преноси „Блумберг“.

Ким Џонг УН и Мун Џае Ин - Sputnik Србија
Ким Џонг Ун саопштио услове за прекид нуклеарног програма

Трамп је најавио да би састанак са лидером Северне Кореје могао да се догоди у наредне три или четири недеље.

„Мислим да ћемо имати састанак у наредне три или четири седмице“, рекао је Трамп на скупу у Вашингтону, пренела је агенција Ројтерс.

„То је веома важан састанак о денукларизацији Корејског полуострва“, додао је амерички председник.

Почетком априла Трамп је објавио да планира да се у мају или почетком јуна састане с лидером Северне Кореје и поручио да се нада да ће резултат тих разговора бити окончање програма за развој нуклеарног оружја Пјонгјанга.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала