Шкотска прва на свету уводи минималну цену алкохола

© Flickr / unukornoВиски
Виски - Sputnik Србија
Пратите нас
Шкотска је постала прва земља на свету која уводи минималну цену алкохола, што значи да ће трговци сада морати да осигурају да једна јединица алкохола нема цену испод 50 пенија.

Та мера владе требало би на годишњем нивоу да утиче на смањење великог броја смртних случајева који су повезани са алкохолом, преноси Скај њуз.

Како се наводи, то значи да се боца вина од 750 милилитара, а која садржи 13 одсто алкохола, неће моћи продавати за мање од 4,88 фунти, боца вискија од 700 милилитара и са 40 одсто алкохола за мање од 14 фунти, а две литре сајдера, који садржи пет одсто алкохола, за пет фунти.

Служење пића - Sputnik Србија
Научници добили алкохол из ваздуха

Шкотска влада упозорила је трговце да неће бити периода попуштања и да ће дозволе бити одузимане уколико се закон прекрши.

Сваке недеље у тој земљи умру 22 особе због болести повезаних са алкохолом, а тај здравствени проблем Шкотску кошта више од три милијарди фунти годишње.

Шкотска премијерка Никол Стурџен рекла је за Скај њуз да ће нови закон спасити животе.

„Процењује се да ће се применом ове политике у првих пет година смањити стопа смртности од алкохола за неколико стотина, а смањићемо и број пријема у болнице. Ово је само статистика, али сваки појединац из ове статистике је људско биће које има породицу, пријатеље, и ако успемо да спасимо животе, ова политика је дефинитивно вредна прогона“, рекла је Стурџен.

У Великој Британији 2016. године умрло је 7.327 особа од болести повезаних са алкохолом.

У истој години забележено је да је на 100.000 мушкараца у Шкотској умрло од алкохола 30,9, у Северној Ирској 22,2, а у Енглеској и Велсу 14,6.

Танјуг  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала