Опрез: Сладолед може да угрози здравље

Сладолед
Сладолед - Sputnik Србија
Пратите нас
У сладоледу је више боја и адитива него чоколаде.
У 100 грама сладоледа налази се три до пет кашичица шећера, а у току једног дана не би требало уносити више од осам кашичица.
Поред шећера, у сладоледу се налазе и бројни адитиви.
Индустријском сладоледу додају се адитиви за продужење рока трајања, побољшање укуса, изгледа и других карактеристика.
У прекомерним количинама адитиви могу штетно да делују на здравље. Сладолед се у основи састоји од млека и млечних производа, као што су пуномасно или обрано млеко, млеко у праху, сурутка, као и слатка павлака.
Све су ово састојци који су богати високо квалитетним беланчевинама, калцијумом, фосфором и витаминима А и Д.
Према врсти млечног производа, односно количини млечне масти, разликујемо крем и млечне сладоледе.
Конзерванси и адитиви изазивају болести срца, па и рак
Крем сладоледи садрже више павлаке која је богата млечном машћу, па имају и већу енергетску вредност, односно више калорија.
Додатком павлаке постиже се боља конзистенција и укус, али ономе ко посеже за сладоледом као лаганим оброком који ће му помоћи у мршављењу, бољи избор је млечни с мање млечне масти, па тако и мање калорија.
У сладоледима од чоколаде налазе се комадићи млечне чоколаде или какао прах. Какао је иначе здрава намирница која благотворно делује на здравље. Али какао маслац, који се добија од какаоа, а један је од главних састојака чоколаде, обилује засићеним масним киселинама. Оне у прекомерним количинама могу штетити здрављу срца.
Млечна чоколада обилује шећером, па се губи благотворан учинак какаоа на здравље. Чоколадни део сладоледа садржи емулгаторе. Најчешће је то Е476, односно полиглицерол полирицинолеат, који се додаје како би се смањио удео масти у производу, те је замена за скупљи какао маслац.
Количина тог адитива која се сме додавати у прехрамбене производе врло је мала, зато што штетно делује на здравље, посебно код деце.
Укупна количина шећера коју сладоледи садрже је између три и пет кашичица на 100 грама, што је пуно. Дневно не бисмо смели да поједемо више од седам до осам кашичица шећера.
Сладолед садржи и бројне додатке за бољи укус, конзистенцију или лепшу боју.
То су најчешће шећер или његова јефтинија варијанта глукозно-фруктозни сируп, заслађивачи, ароме, боје, емулгатори, стабилизатори. Већина се сматра безопасним, али неки од згушњивача у већим количинама могу да делују лаксативно, преноси 24 сата. хр.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала