МОК улаже жалбу на одлуку Арбитражног суда о руским спортистима

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаОлимпијска и руска застава на церемонији затварања Олимпијских игара у Сочију 2014.
Олимпијска и руска застава на церемонији затварања Олимпијских игара у Сочију 2014. - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународни олимпијски комитет (МОК) жалиће се на одлуку Спортског арбитражног суда (ЦАС) у вези са руским спортистима, изјавио је председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах на конференцији за новинаре, након састанка Извршног савета МОК-а.
Члан Међународног олимпијског комитета пролази поред дисплеја са логом МОК-а на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу - Sputnik Србија
МОК: Руски спортисти на ЗОИ чисти, али високо ризични

„Разговарали смо о одлуци ЦАС-а у вези са руским спортистима и њиховим жалбама на одлуку комисије (Дениса) Освалда. И савет је одлучио да упути жалбу на ову одлуку“, рекао је Бах.

Раније је директор за комуникације МОК-а, Марк Адамс, такође рекао да ће се МОК жалити на одлуку ЦАС-а.

„Жалићемо се на две одлуке ЦАС-а Федералном суду Швајцарске“, рекао је Адамс.

„Имамо 30 дана да поднесемо жалбе. За сада још увек нисмо добили део образложења, тако да за сада не можемо да говоримо о неким детаљима. Могу да кажем да нисмо задовољни овим одлукама.“

МОК је донео ову одлуку водећи се интересима спортиста који су изгубили од руских спортиста оптужених за коришћење допинга, рекао је Бах.

Руски министар спорта Павел Колобков - Sputnik Србија
Руски министар спорта: Следи мноштво судских процеса

„Став МОК-а о одлуци ЦАС-а није се променио. Цитираћу, ова одлука не указује на невиност. Друго питање је зашто је извршни одбор одлучио да поднесе жалбу. То је било јасно, јер смо се ставили на место оних спортиста који су стигли на циљ после руских“, објаснио је он.

„Ова одлука не говори да су спортисти невини и одлучили смо се да се жалимо у име других спортиста“, додао је он.

Након истраге у новембру 2017. године комисија МОК-а, на челу са Денисом Освалдом, прогласила је 43 руских спортиста који су учествовали на Олимпијским играма у Сочију кривим за кршење антидопинг правила, поништила њихове резултате са Олимпијских игара 2014. и доживотно их суспендовао са Игара. Руски спортисти поднели су жалбу ЦАС-у на одлуке МОК-а. Спортски арбитражни суд у потпуности је уважио жалбе 28 Руса, а жалбе још 11 спортиста делимично су уважене.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала