Полиција се неће жалити на пресуду Томпсону, следи усаглашавање закона

© Youtube/TelevizijaJadranМарко Перковић Томпсон
Марко Перковић Томпсон - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватска полиција се највероватније неће жалити на првостепену пресуду Марку Перковићу Томпсону, којом је хрватски певач ослобођен оптужби за ремећење јавног реда и мира, које се односе на усташки поклич „За дом спремни“ у оквиру извођења песме „Бојна Чавоглаве“, пише хрватски портал Јутарњи.хр.

„У полицији ће се још у жалбеном року проучити судска пракса и донети коначна одлука, али је врло извесно да се неће подносити жалба“, рекао је за Јутарњи.хр високи званичник МУП-а, који није именован.

Наведени званичник, који је добро упућен у политику тог министарства, објаснио је да је питање „има ли уопште смисла жалити се на одлуку Прекршајног суда у Слуњу“, будући да, како је истакао, Томпсон ниједном до сада није био осуђен за узвикивање усташког поклича „За дом спремни“ у оквиру извођења песме „Бојна Чавоглаве“.

Суд ослободио Томпсона због „За дом — спремни“

Пленковић: Видећемо како боље регулисати постојеће законске оквире

Хрватски премијер Андреј Пленковић одбио је данас да коментарише пресуду. Пленковић је рекао да су препоруке Већа за суочавање с недемократским режимима „и те како важне и релевантне“.

Веће за суочавање с последицама владавине недемократских режима препоручило је у марту санкционисање коришћења симбола тоталитарних режима, али је предвидело изузетак да је поклич „За дом спремни“ дозвољен, када је реч о комеморацијама и то уз претходно добијену дозволу.

Будући да је пресуда Томпсону у супротности са ставовима Већа које је на препорукама радило дуже од годину дана, новинари су Пленковића питали да ли ће након пресуде одбацити те препоруке.

Mеђутим, Пленковић је рекао да су препоруке Већа за суочавање с недемократским режимима и те како важне и релевантне, те да ће се, како је утврдио, уједначити судска пракса у вези са спорним поздравом.

„Министарства су добила одређени рок да се о њима изјасне. Када се изјасне, видећемо како боље регулисати постојеће законске оквире“, рекао је Пленковић, након Свечане седнице Скупштине Хрватске ватрогасне заједнице у Оточцу.

Танјуг

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала