Трамп спреман за састанак са Путином

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседнци Русије и САД, Владимир Путин и Доналд Трамп, на самиту АПЕК-а у Вијетнаму
Председнци Русије и САД, Владимир Путин и Доналд Трамп, на самиту АПЕК-а у Вијетнаму - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп спреман је да одржи преговоре са Владимиром Путином, али још увек нема никаквих конкретних договора, изјавила је портпаролка Беле куће Сара Сандерс на редовном брифингу.
Председник САД Доналд Трамп и канцеларка Немачке Ангела Меркел - Sputnik Србија
Трамп тражио савет од Меркелoве: Шта да радим са Путином?

Одговарајући на питање да ли је такав самит могућ пре Трамповог састанка са лидером Северне Кореје Ким Џонг Уном, Сандерсова је рекла да јој то није познато.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров саопштио је да је Трамп у разговору са Владимиром Путином предложио да се „што је пре могуће“ одрже разговори, као и да се донесе заједничко решење о окончању трке у наоружању.

Извештаји о могућем самиту појавили су се у штампи након телефонског разговора двојице лидера одржаног 20. марта. Касније је помоћник руског председника Јуриј Ушаков потврдио да су стране разматрале ову тему. Трамп је предложио да се састанак одржи у Вашингтону, прецизирао је он.

Председнци Русије и САД Владимир Путин и Доналд Трамп разговарају на церемонији фотографисања на самиту АПЕК-а у Вијетнаму - Sputnik Србија
Трамп није одустао од састанка с Путином

Према речима портпарола руског председника Дмитрија Пескова шефови држава су се тада сложили да број проблематичних питања диктира потребу за њиховим личним састанком. При томе се није разговарало о конкретним датумима сусрета.

Председници Русије и Сједињених Америчких Држава лично су се срели два пута. У јулу су председници одржали преговоре током самита Г20 у Хамбургу, где су разматрали проблеме билатералних односа и сукобе у Сирији и Украјини. У новембру су Путин и Трамп „успут“ разговарали на самиту АПЕК-а у Да Нангу. Током сусрета они су одобрили заједничку изјаву о Сирији. После тога, шефови држава су неколико пута разговарали телефоном.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала