Кијев планира да спречи шетње „Бесмртног пука“ у Украјини

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаАкција "Бесмртни пук" у Кијеву, Украјина
Акција Бесмртни пук у Кијеву, Украјина - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши украјински министар унутрашњих послова Виталиј Захарченко рекао је да Кијев планира да спречи шетњу „Бесмртног пука“ у тој земљи.

„Према подацима које имам, кијевски режим припрема провокације против учесника и волонтера овог покрета“, саопштио је бивши министар.

Он је навео да Служба за безбедност Украјине акцију „Бесмртни пук“ третира као протестну, а позив да се 9. маја изађе на улицу као „распиривање међунационалне нетрпељивости“.

Смисао акције је у томе да се страхоте које је фашистичка идеологија произвела у свету средином ХХ века никада не забораве и не постану тек мртво слово на папиру уџбеника историје - Sputnik Србија
„Бесмртни пук“ прошетао поред Ватикана, а први пут и Женевом

Према мишљењу Захарченка, дејства Кијева су „правни преседан“. 

„Од априла ове године организатори програма у регионима су већ под присмотром. Разматра се могућност њиховог притварања уочи обележавања Дана победе и ’одржавања васпитних разговора‘, како би се застрашили и дезоријентисали други активисти“, нагласио је Захарченко.

Бивши украјински министар полиције позвао је украјинске органе реда да не испуњавају незаконите наредбе, а учеснике акције да бележе изгреде Службе за безбедност Украјине.

„Сетите се, кијевски режим се највише од свега плаши међународног одјека својих преступа“, сматра Захарченко. 

Раније је Организација украјинских националиста саопштила да намерава да патролира улицама Кијева како би спречила акције „Бесмртног пука“ у центру града.

„Бесмртни пук“ одржава се на Дан победе у Великом отаџбинском рату. То је шетња током којих људи носе фотографије рођака који су учествовали у Другом светском рату.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала