„Срби лете на Марс“

© AP Photo / Bill Ingalls/NASAЛансирање ракете "Инсајт"
Лансирање ракете Инсајт - Sputnik Србија
Пратите нас
НАСА је данас лансирала на Марс ракету „Инсајт“, а у овој летелици налази се чип са 2.429.807 имена људи са Земље, међу којима је и 2.835 имена особа из Србије које су послале податке путем сајта НАСА.

На сајту америчке агенције за истраживање свемира пише да је након предатих скоро 2,5 милиона „карата за укрцавање“, регистрација окончана и да се слетање робота на површину Црвене планете очекује у новембру.

Хрватски портал Индекс наводи да је „Инсајт“ лансиран на Марс у 4.05 сати по локалном времену и да је у питању прва међупланетарна мисија која је покренута са западне обале САД.

Пчела - Sputnik Србија
Космичке пчеле: Како НАСА планира да пошаље роботе на Марс

Наводи се да је „Инсајт“ део НАСА програма чија је мисија слетање робота произведеног за кретање на површини Месеца или Марса. Сврха ове мисије је истраживање и откривање процеса који су обликовали планете Сунчевог система пре више од 4,5 милијарди година.

Наводи се да ће коришћењем софистицираних инструмената „Инсајт“ покушати да одговори на питања настанка планета сличних Земљи. Његов робот, који би требало да проведе две године на Марсу, има два инструмента који би требало да мере „пулс“ Марса, као и активности планете.

Босански портал „Кликс“ наводи да се у чипу послатом у летелици, уз имена из Србије, налази и чип са 1.278 имена из БиХ, 3.505 из Хрватске и 128 из Црне Горе. Највише имена, око 600.000, јесте из САД, на другом месту је Кина са 260.000 имена, а потом следе Индија, Велика Британија, Турска, Италија, Немачка и Русија.

Наводи се да је реч је о резултату кампање која је трајала годинама, а све што је требало да се уради јесте да се на и-мејл НАСА пошаљу основни подаци како би се забележило име особе која жели да буде занимљив део мисије.

Подсећа се да је „Инсајт“ први „лендер“ који одлази на Марс након „Кјуриоситија“ који се тамо налази већ седам година.

Танјуг

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала