Јерменија: Пашињан обећава владу националног јединства

© AP Photo / Sergei GritsОпозициони кандидат за премијера Јерменије Никол Пашињан
Опозициони кандидат за премијера Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија
Пратите нас
Вођа протеста у Јерменији Никол Пашињан, који је предложен за функцију премијера те земље, изјавио је да ће у случају да буде изабран покушати да формира владу националног јединства.

Према његовим речима, постоји неколико варијанти састава будуће владе, али ће избор зависити од политичке ситуације.

„Када видим да су створени услови за одржавање заиста демократских, легитимних и транспарентних избора, даћу оставку“, додао је Пашињан.

Заменик начелника полиције Јеревана Валериј Осипјан разговара са лидером јерменске опозиције Николом Пашињаном на протест у Јеревану - Sputnik Србија
Пашињан прекида протесте у Јеревану

Други круг избора за премијера Јерменије биће одржан 8. маја. Пашињан је једини кандидат за ову функцију, али је у првом кругу за њега гласало само 45 од неопходна 53 посланика. 

Ако посланици не буду успели да изаберу шефа владе у другом покушају, парламент ће аутоматски бити распуштен.

Протести у Јерменији трају од 13. априла. Опозиција је иступила против избора бившег председника Јерменије Сержа Саргсјана за премијера те земље, а након неколико дана прогласила је почетак „плишане револуције“. Парламент је, без обзира на протесте, изабрао Саргсјана за премијера, али је он 23. априла одлучио да поднесе оставку. 

Владајућа Републиканска партија Јерменије саопштила је да ће 8. маја подржати кандидата иза ког стоји трећина парламента. У складу с изменама Устава Јерменије које су недавно ступиле на снагу, премијер ће имати најшира овлашћења.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала