Амерички експерт: Вашингтон предложио Пекингу да заједно управљају светом

CC0 / / Свет
Свет - Sputnik Србија
Пратите нас
САД су више пута предлагале Кини да заједно управљају светом, али Пекинг је одбио улогу „млађег партнера“, рекао је експерт Мајкл Пилсбери у програму америчке телевизије „Фокс њуз“.
Кинеска застава у Чикагу - Sputnik Србија
Ко страда у тучи „слонова“: Рат Кине и САД може да доведе до опасног домино-ефекта

„Они су нас одбили. Неколико људи је то предложило — такозвани план Г2, a кинески научници којима је дозвољено да пишу о томе у чланцима и књигама су рекли: ’Не, знате, ми не желимо да будемо број два, млађи партнер Америке‘“, рекао је Пилсбери.

Аналитичар претпоставља да Кина чека тренутак када може постати приоритет, али САД треба да предузму „много мера да до тога не дође“.

„Прво, морамо да им ускратимо технолошку супериорност. Друго, треба да видимо колико су се дубоко инфилтрирали у наше компаније, у наше друштво, у нашу универзитетску средину“, рекао је он.

Пилсбери је приметио да је у случају са СССР-ом било лакше, пошто САД нису имале никакве контакте са њима нити су међусобно пословале.

„Док је Кина дубоко унутар нас. Не желимо да их потпуно демонизујемо — то би створило проблеме нашем сопственом политичком систему. Међутим, ми треба боље да разумемо колико су они лукави“, изјавио је он.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала