„Бесмртни пук“ шета градовима САД

© Sputnik / Liudmila ChernovaУчесници "Бесмртног пука" у Вашингтону
Учесници Бесмртног пука у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Акција „Бесмртни пук“ организована поводом 73. годишњице победе коалиције против Хитлера у Другом светском рату, почела је у Сједињеним Америчким Државама. Први маршеви са портретима војника са фронта одржани су на источној обали земље. Ове године „Бесмртни пук“ ће бити одржан у више од двадесет градова САД.
Смисао акције је у томе да се страхоте које је фашистичка идеологија произвела у свету средином ХХ века никада не забораве и не постану тек мртво слово на папиру уџбеника историје - Sputnik Србија
„Бесмртни пук“ прошетао поред Ватикана, а први пут и Женевом

Најмногољуднија акција је у Њујорку, где се марш одржава већ четврту годину заредом. Више од хиљаду људи изашло је на обалу реке Хадсон са фотографијама својих рођака.

Први пут се „Пуку“ придружио 98-годишњи Бил Монро — учесник искрцавања савезничких трупа у Нормандији.

„Био сам у штабу, подигли су ме јер сам знао француски“, рекао је он за Спутњик. „Из Нормандије смо кренули у дубину континента, где сам се срео са Шарлом де Голом. Он је био толико висок да сам морао да гледам нагоре. Преводио сам му, а потом смо попили боцу шампањца из 1925. године“, присећа се он. Након четири месеца служења у Француској, а даље у Немачкој, Монро је пребачен на пацифичко ратиште. У Сједињене Америчке Државе вратио се у јануару 1946. у летњој униформи, јер како каже, на Филипинима није било зиме.

Марш се у Сједињеним Америчким Државама одржава још и у Вашингтону, Денверу, Бостону и Фениксу, Сан Франциску, Сијетлу, Чикагу и другим градовима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала