Вучић: Срби и Хрвати имаће бољу заједничку будућност

© Tanjug / DIMITRIJE GOLL/Председник Србије Александар Вучић у Скопљу
Председник Србије Александар Вучић у Скопљу - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио да ће Срби и Хрвати имати бољу заједничку будућност и бити много ближи него што су то икад били, и него што су то данас, без обзира на дневну политику.

„На то ће нас натерати нужност, живот и потреба обичних људи", истакао је Вучић у интервјуу за „Курир" упитан да прокоментарише односе са Хрватском и то што њени званичници покрећу теме које се тичу периода Другог светског рата.

Полиција у Јарку, на улазу у Хртковце - Sputnik Србија
Вучић: Да ли је требало да дозволимо крвопролиће у Хртковцима?

„Без обзира на све то, на трагичну судбину сопствене породице, сматрам да ми и Хрвати имамо другачију, бољу и у некој мери заједничку будућност. Не државу, већ будућност, да неко то не тумачи погрешно", рекао је председник Србије.

Вучић у интервјуу за „Курир" рекао и да је спреман да опрости, и навео да његов посао није да своје личне емоције доживљава поново и да за то користи државу Србију, већ да се понаша рационално и одговорно.

„Мислим да сам неко ко би могао данима да говори о страдањима сопствене породице због свега што смо доживели од усташа у Другом светском рату. Али не заборавите, моја породица страдала је и у овом рату кад су '92. године све куће Вучића у Бугојну спаљене", рекао је Вучић и подсетио да се тада није бавио политиком, већ да је у њу ушао 1993. године.

Он је указао и да је територија коју заузимају и Хрватска и Србија и делови БиХ где живе Срби и Хрвати огромна територија, а да нас је ужасно мало и да је све мање, и једних и других.

Вучић је указао на села и места где Срби живе заједно с Хрватима и где имате, како је рекао, све већу блискост православаца и католика, „волео то неко у Београду и Загребу или не".

„Многи би волели да ја кажем нешто, да опсујем. Као што сте приметили, нисам учествовао у расправама. Нећу да разговарам о питању нацизма и усташког покрета на овим просторима. О томе нема ни разговора ни преговора, о свему осталом можемо да разговарамо", истакао је он.

Дачић: Извини, Пленковићу, не знам да певам „Лили Марлен“

На питање да ли то значи да са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровиц неће разговарати о пребројавању жртава у Јасеновцу, користећи савремену форензику, он каже да је ту било и нешто горе, а то је да се утврђује шта је било после тога са алузијом на страдале припаднике усташког покрета.

„За мене и за нашу земљу је боље да то не коментаришем", сматра Вучић.

Поводом односа са Хрватском и запаљивих изјава Вучић одговара контрапитањем: „Јесте ли чули иједну моју изјаву"?

На примедбу да је било изјава и хрватских, али и наших представника, он је рекао да је то зато што постоје дневнополитички интереси одређених људи.

„Не бих увек наше кривио, јер је то увек лако. А не бих ни да кажем да су само они криви, јер за свађу је потребно двоје. Мислим да добро сагледавам и предвиђам будућност, добро сагледам потребе. Срби и Хрвати у будућности биће много ближи него што су то икад били и него што су то данас. Без обзира на дневну политику. На то ће нас натерати нужност, живот и потреба обичних људи", истакао је Вучић.

Поводом изјаве хрватског премијера Пленковића о певању вицепремијера друге државе, Вучић каже да верује да је и Пленковићу жао због те изјаве.

„Али нису то изјаве које треба нарочито и посебно замерати јер мислим да је то ишло у прилог Ивици Дачићу", оценио је председник Србије.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала