Ким Џонг Ун ипак у Кини, други пут за два месеца

© AP Photo / Ju Peng/XinhuaПредседник Кине Си Ђинпинг и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун током састанка у Далијану на североистоку Кине
Председник Кине Си Ђинпинг и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун током састанка у Далијану на североистоку Кине - Sputnik Србија
Пратите нас
Ким Џонг Ун налази се у дводневној посети Кини, јавила је кинеска агенција „Синхуа“. То је друга његова посета Кини за два месеца.

Ким Џонг Ун је током посете изјавио да Северна Кореја неће имати потребу за нуклеарним оружјем уколико заинтересоване стране уздрже од непријатељске политике.

Он је додао да Северна Кореја очекује изградњу односа заснованог на поверењу са САД путем дијалога.

„Након првог састанка са другом Кимом, односи између Кине и Северне Кореје и ситуација на Корејском полуострву имале су позитиван прогрес. Срећан сам због тога“, рекао је кинески председник Си Ђинпинг, преноси Синхуа.

Са своје стране, Ким је рекао да су ово „позитивни резултати историјског сусрета између мене и друга генералног секретара (Сија)“.

Медији у Јапану и Јужној Кореји су раније данас спекулисали ко је био у авиону који је у понедељак из Северне Кореје слетео на кинески аеродром „Далијан“, наводећи да би то могао да буде и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун, због јаких мера обезбеђења око аеродрома.

Авион је слетео на кинески аеродром у понедељак, а сумње подстиче то што тог дана не постоји редовна авио-линија из Северне Кореје за Кину, преноси јужнокорејска агенција Јонхап.

Како се наводи, авион са представницима Северне Кореје слетео је у Кину дан пре церемоније на којој се обележава војна вежба, а којој ће присуствовати кинески председник Си Ђинпинг.

Ким Џонг УН и Мун Џае Ин - Sputnik Србија
Ким Џонг Ун саопштио услове за прекид нуклеарног програма

„Очито је неки високи званичник Северне Кореје посетио Далијан. С обзиром на различите околности које су се догодиле, а повезане су са протоколом, велике су шансе да је то Ким“, рекао је неименовани извор.

Јапанска агенција Кјодо пише да се ради о специјалном авиону севернокорејске авио-компаније „Ер Корјо“, као и да је званичник провинције у којој се налази тај аеродром отказао раније заказани пут у Јапан са кинеским премијером Ли Кеђијангом.

Све то, наводи агенција, указује да је то урадио како би се срео са севернокорејским званичником.

Кинески премијер требало би да борави у четвородневној посети Јапану током које ће се срести са јапанским премијером Шинзо Абеом и јужнокорејским председником Мун Џае Ином.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала