Тачи данас код Меркелове због дијалога са Београдом

© AP Photo / /Visar KryeziuХашим Тачи
Хашим Тачи - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник привремених косовских институција Хашим Тачи састаће се са немачком канцеларком Ангелом Меркел, са којом ће разговарати о наставку дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, најављено је из његовог кабинета.

Састанак Меркелова-Тачи долази у тренутку када Немачка очекује да Београд и Приштина потпишу правно обавезујући споразум о нормализацији односа, пренели су приштински медији.

Тај споразум би требало да буде потписан у финишу дијалога за који је косовска влада у предложеној платформи овластила Тачија, што је, међутим, за опозицију, па и поједине странке унутар владајуће коалиције неприхватљиво.

Према писању „Кохе“, они сматрају да Тачи не одговара тој улози.

Хашим Тачи - Sputnik Србија
Тачи: Кад би Русија признала Косово, Београд би одустао

Посланик Покрета „Самоопредељење“ Реџеп Сељими казао је раније за Радио Слободну Европу да је лидерска улога Тачија у дијалогу неприхватљива за његову странку.

Он каже да је Тачи и до сада водио диалог са Београдом из којег су произашли споразуми који су штетни за Приштину.

„Не само да је неодговарајући, него је и штетан јер он брани споразуме потписане са Србијом који су у интересу Србије. Можда директно, а можда индиректно, он брани интересе Србије. Тако да не само што није одговарајући, него је и штетан, и стога је неприхватљив за Покрет ’Самоопредељење‘, а мислим и за остатак опозиције, али и за косовско друштво“, рекао је Сељими.

Са друге стране, Демократски савез Косова, партија која је такође у опозицији, оцењује да је платформа за политички дијалог са Београдом без садржаја и да ништа не дефинише.

Шеф парламентарне групе ДСК Авдулах Хоти изјавио је раније да Тачи није успео да обезбеди јединство политичких странака када је дијалог са Београдом у питању.

Београд—Приштина, коме више одговара наставак преговора

„У платформи се види да се дијалог препушта председнику који треба да обезбеди политичко јединство. Овај председник до сада то није успео“, рекао је Хоти.

Посланик владајуће ДПК Зенун Пајазити каже да политичке партије треба да седну и разговарају о постизању консензуса у вези са дијалогом.

„Што се тиче противљења опозиције у вези са председником, то би требало да буде решено, уколико има нека алтернатива, другачија формулација или другачија идеја. За сада је нема. Надам се да ће они размислити и надам се да ће се ствари разјаснити разговором“, рекао је и додао да није сигуран да ће искључивање опозиције допринети овом процесу.

Није, каже, уопште важно која је особа у питању, која партија или која личност.

„Важно је да будемо заједно и да одговорне институције преузму одговорност“, истиче Пајазити.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала