Изетбеговић: Ни Меркелова ни Ердоган нису шефови БиХ

© REUTERS / Fabrizio BenschДраган Човић, Бакир Изетбеговић, Ангела Меркел и Младен Иванић
Драган Човић, Бакир Изетбеговић, Ангела Меркел и Младен Иванић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је, после састанка чланова председништва БиХ с немачком канцеларком Ангелом Меркел, да је највише било говора о Изборном закону БиХ, али и да је Меркелова постављала и друга питања о актуелним темама из БиХ.
Радни састанак председника Русије Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића у Кремљу 12.19.2017 - Sputnik Србија
Вучић: Ово никад нећу заборавити Путину, то сам рекао и Ангели Меркел

„Дошло је до појашњења ставова пред канцеларком Меркел која је расположена да помогне везано за Изборни закон, јер су пријатељи из Европе забринути да нећемо моћи да формирамо Дом народа и вертикалу власти и да ћемо послати лошу поруку за наш европски пут и да нећемо моћи да почнемо преговоре с ЕУ. Потрошили смо сат времена појашњавајући детаље Меркеловој и њеним саветницима да је проблем у судару два принципа“, казао је Изетбеговић у изјави за Ал Џазиру.

Изетбеговић сматра да је немогуће ускладити оно што заступа Драган Човић и грађански принцип из Устава, па и пресуду из Стразбура.

Напоменуо је да је Меркелова реална, те да не може за 15 минута да дâ неке конкретне препоруке.

„Десиће се да ће доћи представници Венецијанске комисије и ми ћемо морати да будемо кооперативни. То је као Рубикова коцка, али није немогуће, нарочито ако имамо пријатеље уз себе“, рекао је Изетбеговић, преноси портал Кликс.

Мирослав Лазански у студију - Sputnik Србија
Ко повезује Републику Српску, Ердогана, Нетанијахуа и Вучића

Он је навео и да је Меркелова постављала питања члановима Председништва БиХ и да је питала и да ли ће турски председник Реџеп Тајип Ердоган доћи у Сарајево и да ли ће одржати скуп.

„Рекао сам да ћу и ја с Ердоганом присуствовати скупу Уније европских турских демократа. Ни Меркелова ни Ердоган нису шефови БиХ, али су сви добродошли у БиХ. Када погледате списак онога што је Ердоган урадио добро за БиХ и списак нечег лошег, ово друго не можете ни наћи. Ердоганова посета Сарајеву никоме не би требало да буде спорна“, рекао је Изетбеговић.

Напоменуо је да овај скуп у Сарајеву њему лично ни по чему није споран.

„Пре два дана смо добили писмо да ће Ердоган доћи у радну посету у мају, а не у јуну како је раније најављено“, закључио је Изетбеговић.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала