Блајбург: Миса усташама, инцидент и контраскуп на безбедној удаљености (фото, видео)

© AP Photo / Darko BandicБлајбург
Блајбург - Sputnik Србија
Пратите нас
У аустријском месту Блајбургу је дошло до инцидента након мисе убијеним усташама, пошто су младићи који су се упутили према Блајбуршком пољу где се одржава средишња комеморација испред улаза напали новинаре.

Хрватски портал „Индекс“ преноси да је прво нападнут словеначки сниматељ којем су двојица младића почела да приговарају што снима окупљање, а потом се на мети нападача нашао и сниматељ тог портала који се налазио у близини.

Усташе марширају центром Загреба - Sputnik Србија
Ово је врхунац: Једина држава која слави нацисте, „европски“ кажњава Србију

Наводи се да је један од младића био посебно агресиван и викао новинарима: „Ђубрад једна!“

У том тренутку је дошао један од организатора скупа који га је одгурнуо и рекао му да је у Аустрији и да се не свађа са новинарима.

Тај младић одевен у црно са шаховницом на грудима која има прво бело поље, као у време Независне државе Хрватске, у пролазу је опсовао новинара портала изазивајући га на тучу. Новинари су затражили помоћ обезбеђења, али је насилник још једном дошао до новинара портала који је све снимао мобилним телефоном и истргао му га из руке.

Након што је дошао један од организатора из такозваног „Почасног блајбуршког вода“, насилник је новинару вратио мобилни.

​Аустријске власти изнеле су очекивања да ће близу 15.000 људи учествовати на комеморацији у Блајбургу, скупу који је протеклих месеци био у жижи аустријске јавности због многобројних захтева да буде забрањен, јер се ради, како је више пута наглашено, о највећем окупљању профашиста и десничара-екстремиста у Европи.

Према програму, најпре је дат помен на гробљу, а у подне је одржана миса на Лојбахер фелду, где се налази споменик убијенима.

На комеморацији, која се одржава под покровитељством Хрватског сабора, присутни су председник Сабора Гордан Јандроковић, члан Председништва БиХ Драган Човић, хрватски министар државне имовине Горан Марић, који је изасланик председнице Колинде Грабар Китаровић, и министар ветерана Томо Медвед, који је на догађај дошао у име премијера Андреја Пленковића.

​Комеморацији присуствују и потпредседник Сабора Милијан Бркић, председник Одбора Сабора за ратне ветеране Јосип Ђакић, посланици Анте Бабић, Иван Шипић, Бруна Есих, Златко Хасанбеговић и Жељко Гласновић и секретар Сабора Давор Орловић.

Први пут од одржавања комеморације у Блајбургу одржавају се и демонстрације против тог скупа.

Због ризика од избијања сукоба између учесника два догађаја полиција је одредила да анти-Блајбург демонстрације буду далеко од места на којем се сваке године окупљају десничари из Хрватске.

​Комеморација у Блајбургу ове године је суочена са највећом критиком у Аустрији, а јавност је тражила да скуп буде забрањен, што Влада није желела, али зато постоји могућност да се у Закон о забрани величања нацизма уврсте и усташки симболи, како би се забранило њихово ношење на том догађају.

Римокатоличка црква у Аустрији реаговала је на критике и забранила је политичке говоре током мисе, као и ношење униформи и симбола, транспарената са десничарским садржајем, точење алкохола и штандове за продају.

Скоро 300 полицајаца надзире комеморацију.

Иначе, прошле године је у Блајбургу због кршења Закона о забрани величања нацизма поднето 12 пријава.

​Танјуг

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала