Земља ултранасиља: Како су Британци преварили српског фотографа да би „попљували“ Русију

© Фото : Oleg Kononenko / RoscosmosМосква, Русија
Москва, Русија - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски таблоиди баш се труде да одврате фудбалске навијаче од одласка на Светско првенство у Русији. Читајући британску штампу, чини се да је сваки Рус хулиган жедан крви, а нови случај померио је границе у тенденциозном извештавању. Цену је сада платио један српски фотограф.
Жао нам је, нема више вотке за вас. Немамо довољно за себе. - Sputnik Србија
Савет британским навијачима: Не претерујте с вотком, а мамурлук лечите боршчом

Наслов у таблоиду „Сан“ био је исписан курзивом: УЛТРАНАСИЉЕ. Сам текст је колекција фотографија које „откривају живот московског подземља, где хулигани и табаџије владају улицама“.

На несрећу „Сана“, особа која је направила ове фотографије одлучила је да каже истину. У интервјуу за РТ, фотограф тврди да су његови радови „извучени из контекста“.

Фотографије је направио српски фотограф Владимир Миливојевић, који се представља и псеудонимом Буги. На већини фотографија заиста јесте приказан живот градског подземља, али из градова као што су Њујорк, Сао Пауло, Бангкок, Токио…

„Начин на који снимам и на који видим свет је обично мрачан. Мислим да би и моје фотографије цвећа и макова изгледале мрачно“, рекао је Миливојевић.

„Сан“ је текст почео тврдњом да су фотографије настале уочи Светског првенства које се одржава у Русији овог лета.

На фотографијама се углавном виде бивши робијаши, лако препознатљиви по избледелим тетоважама, као и монументални совјетски споменици, снимљени препознатљиво мрачним Бугијевим стилом, али и уџерице, кик-боксери који вежбају у импровизованим салама…

Moscow, Russia. #moscow #russia #москва #россия #boogiephotographer

A post shared by boogie (@boogiephotographer) on Dec 7, 2017 at 6:04am PST

На само две фотографије виде се фудбалски призори. На једној се виде мушкарац и дете у дресу московског Спартака. На другој фотографији која има неке везе с фудбалом види се девојка у московском метроу, са шалом Спартака и корпом цвећа. Пазите се ултранасиља, Британци!

Moscow, Russia. #moscow #russia #ultras #torpedo #торпедо #boogiephotographer

A post shared by boogie (@boogiephotographer) on Dec 5, 2017 at 1:33pm PST

У потпису једне од фотографија пише ово: „Националистички постери из Москве са провладиним порукама и призорима“. Овај наводно националистички постер приказује кадете војне школе. Која је тачно „провладина порука“, остаје нејасно.

moscow subway. #moscow #russia #москва #россия #subway #boogiephotographer

A post shared by boogie (@boogiephotographer) on Nov 20, 2017 at 7:42am PST

Док се уредник „Сана“ вероватно радује због добро обављеног посла, Буги сада жали што им је веровао.

„Рекли су ми да ће то бити чланак о мојим фотографијама, али никад нисам ни претпоставио да ће то овако да изгледа“, рекао је Миливојевић за РТ.

„Ма дајте, па Руси су наша браћа. Ја сам Србин! Никад ми није била намера да Русију и Русе прикажем у лошем светлу. Можете све да истргнете из контекста и да га представите онако како желите“, каже Миливојевић, додајући да слика московских улица којима владају хулигани нема никакве везе са стварношћу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала