Маја Гојковић: Доказаћемо последице бомбардовања осиромашеним уранијумом

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLПредседница Скупштине Србије Маја Гојковић
Председница Скупштине Србије Маја Гојковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да је убеђена да ће комисија, која ће бити формирана ради утврђивања истине о вези између бомбардовања осиромашеним уранијумом 1999. године и пораста броја оболелих од рака, то успети и да докаже.

„Убеђена сам да хоће, најважније је што ми сада расправом у Народној скупштини Републике Србије говоримо о потреби формирања овакве комисије на парламентарном нивоу која има веома захтеван задатак, а то је да истражи последице бомбардовања из 1999. године на здравље и животну средину људи, са посебним са освртом на употребу пројектила са осиромашеним уранијумом“, казала је Гојковићева у јутарњем дневнику РТС-а.

Посланици Скупштине Србије ће данас, 14. маја, гласати о саставу те комисије.

Бомбардовање Југославије - илустрација - Sputnik Србија
Све спремно за почетак истраживања последица НАТО бомбардовања: И Косово се мора истражити

Гојковићева је по хитном поступку затражила оснивање те комисије чији главни циљ ће бити — истина.

Како је истакла, од велике помоћи ће свакако бити извештај Парламента Италије, „државе која је једна од чланица НАТО-а које су учествовале у бомбардовању, а која је после вишегодишњег истраживања и испитивања релевантних чинилаца, доказала да су италијански војници умирали и обољевали и да обољевају од последица тога што су боравили на подручјима на којима су коришћени пројектили са осиромашеним уранијум, између осталог и на Косову и Метохији, о чему сведочи велики број података“.

Гојковићева је нагласила да оно што је „фрапантно“ јесте да је према италијанским подацима скоро 4.000 војника оболело од разних малигних болести и да је скоро 300 њих умрло зато што је боравило на том подручју, а није имало никакву заштиту, „за разлику од појединих других страних трупа које су боравиле на том подручју“.

Она је казала да није довољно да до 2020. године та комисија предложи прве мере у том случају, јер је то веома захтеван посао, и подсетила да је италијанска комисија више пута заседала.

„Питање је зашто то није неко раније покренуо, али (председник Одбора Скупштине Србије за здравље и породицу) др Дарко Лакетић је посвећен том послу и већ има неке полазне основе, извештај смо успели заједно да добијемо, обавили смо разговор са италијанским сенатором (Ђан Пјером) Скануом који је водио овај тежак посао, тако да први прелиминарни извештај би требало да се прикаже у Народној скупштини Републике Србије, да се дискутује о томе, али да јавност у Србији буде упозната са тим до каквих података смо дошли“, казала је она.

Она је навела да је убеђена да ће „суштинским и посвећеним радом посланика бити доказано да има утицаја бомбардовања осиромашеним уранијумом наше државе на пораст малигних обољења“.

Александар Вучић на Институту за онкологију - Sputnik Србија
Вучић: Никада нисам сасвим веровао у теорије о осиромашеном уранујуму, али сада...

Гојковићева је поновила да ће у те сврхе бити обезбеђен новац из буџета земље.

„Новац ће бити обезбеђен из буџета, видели сте како у свету функционишу те комисије, људи долазе да сведоче пред нашим парламентарцима, италијански сенатор је рекао у разговору са др Лакетићем да ће доћи. Предао је тај извештај као аманет да ми други из друге државе која је страдала у том злочиначком бомбардовању наставимо овај рад и ми имамо обавезу према грађанима Србије да им након посвећеног рада у овој теми саопштимо истину, јер то је злочин без преседана кажњавати људе и надолазеће генерације осиромашеним уранијумом“, рекла је Гојковићева и подвукла да ово истраживање није окренуто против неког већ „ка истини коју дугујемо грађанима Србије“.

Она је навела да су многи, а не само италијанска комисија, раније спровели оваква истраживања.

„Ја сам у разговору са др Лакетићем схватила да многи већ годинама истражују и упозоравају да сигурно постоји узрочно-последична веза између бомбардовања и пораста обољења и видела сам многобројне извештаје који постоје у УН у оквиру њихове агенције која се бави заштитом животне средине, који су просто из неких политичких разлога и у УН и многим међународним организацијама скривани или су, како пише у италијанском извештају, били сакаћени како грађани њихових држава не би сазнали праву истину“, рекла је Гојковићева.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала