Стиже раније: Звезда луталица јури према Сунчевом систему

© NASAБели патуљак
Бели патуљак - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Лутајућа звезда „Глиси 710“ стићи ће до Сунчевог система неколико десетина хиљада година раније него што се веровало, тврде шпански научници.

Нова рачуница шпанских научника показује да ће позната звезда луталица, која јури према Сунчевом систему, прићи Сунцу на мању удаљеност него што се то донедавно мислило.

Према новим прорачунима, патуљаста звезда „Глиси 710“ требало би до Сунчевог система да стигне за 1,29 милиона година, уместо за 1,36 милиона, што је далека будућност коју неће доживети ни најдаљи потомци данашњих људи.

Астронаут у свемиру - Sputnik Србија
Могуће је: Три услова да постанете астронаут

Она би требало да прође кроз спољни део Сунчевог система, познат као Ортов облак. „Глиси“, која се креће свемиром без утицаја гравитације, има брзину од 51.500 километара на час кроз Млечни пут.

Још од 1996. године познато је да „Глиси“ путује према Сунчевом систему, међутим, научници су тек пре неколико година прикупили довољно података за прецизније израчунавање њене удаљености и брзине.

Стручњаци сматрају да „Глиси 710“ не представља опасност чак ни за далеке потомке људи.

Наиме, та звезда има масу која износи само 60 одсто масе Сунца, тако да ће својом гравитацијом моћи да утиче само на тела у околини од 40 астрономских јединица (удаљеност од Сунца до Земље).

Другим речима, могла би да изазове само поремећаје у Ортовом облаку, кроз који ће проћи на удаљености од 4.303 астрономске јединице од Сунца.

Поређења ради, то је 100 пута даље од раздаљине између Плутона и Сунца.

Б92

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала