Америка блокирала резолуцију СБ УН о Гази

© AFP 2023 / MAHMUD HAMSПалестинци носе демонстранта повређеног у сукобима са израелским снагама на граници Појаса Газе након пресељења Амбасаде САД у Јерусалим
Палестинци носе демонстранта повређеног у сукобима са израелским снагама на граници Појаса Газе након пресељења Амбасаде САД у Јерусалим - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су блокирале доношење документа у Савету безбедности Уједињених нација којим се позива на извршавање независне истраге о догађајима у Појасу Газе, јавила је агенција АФП, позивајући се на дипломатске изворе.
Палестински домонстарнт у граду Рамали током протеста против амбасаде Сједињених Држава у Јерусалиму - Sputnik Србија
Врућа тачка: Ватра у Гази је само потпаљена, због америчких намера тек прети ескалација

У складу са нацртом саопштења у који је француска агенција имала увид, „СБ УН изражава забринутост и жали због погибије палестинских цивила који су користили своје право на мирни протест“ и „позива на одржавање независне транспарентне истраге“ догађаја.

Масовни протести Палестинаца у Појасу Газе настављају се од краја маја, док су јуче букнули са новом силом због церемоније отварања Амбасаде САД у Јерусалиму. Према подацима палестинског Министарства здравља, у сукобу на граници Појаса Газе погинуло је 59 Палестинаца, док је више од 2.000 повређено.

Последњих недеља, палестинска делегација се више пута обраћала СБ УН са молбом да се умеша у ситуацију, али још није било ванредних састанака у вези са догађајима у региону.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала