Експеримент који би могао људима да омогући да живе 130 година у телу двадесетогодишњака

Вечна младост
Вечна младост - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Научници са Харварда покренули су експерименте на псима и тврде да могу да их учине млађим, додајући нове ДНК инструкције њиховим телима.
Младост и старост - илустрација - Sputnik Србија
Сензационални руски лек за вечну младост — живећемо 120 година

Стартап на Универзитету Харвард почео је са прелиминарним истраживањима на псима расе бигл, а како кажу, једног дана ће можда моћи да ради и на људима. „Реџувенејт био“ заснива свој рад на претходним истраживањима у којима су мењани гени у једноставним организмима, попут црва и мува, што је дуплирало њихов животни век.

Ранија истраживања су такође показала да давање трансфузија крви старијим мишевима од млађих, може да обнови неке биомаркере на ниво млађих.

„Већ смо извели доста проба на мишевима и сада радимо на псима, а онда ћемо почети на људима“, рекао је један од оснивача програма, амерички генетичар Џорџ Черч, преноси Дејли мејл. Како је рекао, сâм ће се пријавити за тестирање ако се покаже да је безбедно. Черч је најавио да је циљ истраживања „тело и ум особе од 22 године, али са искуством човека који је живео 130 година“.

Компанија је позната по приватности, али документа које је прибавио „МИТ Технолоџи ривју“, показују да је „Реџувенејт“ тестирао своју генетску терапију на четири пса са „Туфтс“ школе за ветерину у Бостону.

Како је Черч раније рекао, чак и да генетска терапија реверзије процеса старења не буде радила на људима, и даље би могла да буде профитабилна за употребу на псима.

„Пси су посебно тржиште. То није само велики организам сличан људима. То је нешто за шта ће људи платити, а процеси са дозволама су много бржи. Урадићемо тестирања на псима и то ће бити производ који ће платити скалирање за тестирање на људима“, објаснио је Черч пословну стратегију.

Стартап компанија је већ добила субвенцију од америчке команде за специјалне операције, како би се позабавила „обогаћивањем“ војних паса.

Лабораторија је 2015. године почела са подмлађивањем мишева, користећи генетску терапију и моћну алатку за модификовање гена „ЦРИСПР“. Уз помоћ ње генетичари уносе ДНК инструкције у вирус, који онда одлази у ћелије животиња и односи информације до хромозома. Тестирано је преко 60 различитих генетских терапија на мишевима.

Ранија истраживања су показала да је код неких паса побољшано функционисање срца, само неколико недеља након што им је дат „чудотворан лек“ рапамицин, што је навело на могућност продужења животног века.

Рапамицин је бактеријски нуспроизвод који је пронађен у земљишту на Ускршњем острву. Већ се користи у трансплатацијама како би се спречило одбацивање органа, а научници тврде да може да побољша учење и да спречи опадање когнитивних способности.  

Дејли мејл

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала