Нови сукоб: Каменицама на израелску војску

© AFP 2023 / MOHAMMED ABEDПалестинци трче да се сакрију од сузавца током сукоба са израелским снагама безбедности на граници Израела и Појаса Газе
Палестинци трче да се сакрију од сузавца током сукоба са израелским снагама безбедности на граници Израела и Појаса Газе - Sputnik Србија
Пратите нас
У палестинском селу Каландији на Западној обали дошло је до нових сукоба. Око 12.30, тридесетак младића каменицама је гађало израелску полицију, која је одговорила шок-бомбама и наставила да их јури, јавља специјални извештач Радио-телевизије Србије Владимир Банић.

За данас су најављени нови протести Палестинаца због отварања америчке амбасаде у Јерусалиму. Источни део тог града Палестинци и даље виде као престоницу своје будуће државе.

Данашњи дан за Палестинце је „накба“, у преводу „катастрофа“, јер евоцира болне успомене на настанак државе Израел пре 70 година, када је на стотине хиљада њихових суграђана било протерано или приморано на бег.

У јучерашњим протестима најмање 58 особа је убијено, а 2.700 рањено када су израелске снаге отвориле ватру на демонстранте. Палестинци данас сахрањују своје мртве, због чега наводе да ће протести бити мањег обима.

Уједињене нације су затражиле истрагу, а данас ће бити одржана и седница Савета безбедности.

РТС

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала