Хоће ли Европа издржати притисак

© AP Photo / Mahmoud IlleanПрипадници израелске полиције притварају демонстранта на протесту испред америчке амбасаде у Јерусалиму
Припадници израелске полиције притварају демонстранта на протесту испред америчке амбасаде у Јерусалиму - Sputnik Србија
Пратите нас
Председавајућа Савета Федерације Валентина Матвијенко говорила је за Спутњик каква је вероватноћа да европске земље не издрже притисак, да ће их САД притиснути.
Зграда конзулата САД у Јерусалиму - Sputnik Србија
Отворена Амбасада САД у Јерусалиму (видео)

„Многи очигледни знаци показују да европске земље све мање желе да прате непредвидиве кораке Вашингтона. Погледајте шта се догодило у понедељак. Каква је била потреба да се амбасада САД хитно пренесе у Јерусалим“, упитала се Матвијенкова.

„Статус Јерусалима такође је одређен многим међународним актима, резолуцијама Савета безбедности УН и није било никаквих разлога да се он нарушава. Хајде да поставимо питање да ли ће пресељење амбасаде ојачати мир и стабилност на Блиском истоку? Да ли ће помоћи решавању блискоисточног питања? Да ли ће створити услове за одрживији мир Израела и Палестине? Наравно да не. Очигледно је да је ово поново разрушило стање, довело до великог броја жртава и рањених. Неко би требало да одговора за овакве акције“, додала је она.  

„Постоји низ других примера када су Европљани све опрезнији, за разлику од ранијег времена када смо видели слепо праћење сваке директиве из Вашингтона. То даје наду и што се тиче нуклеарног споразума о Ирану, да ће се овде и Европа одупрети и Кина и све земље потписнице. То је изузетно важно за мир и стабилност на планети, без претеривања“, закључила је Матвијенкова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала