Рохани: Трамп нас лоше проценио

© AP Photo / Iranian Presidency Office Председник Ирана Хасан Рохани
Председник Ирана Хасан Рохани - Sputnik Србија
Пратите нас
Ирански председник Хасан Рохани изјавио је да је његов амерички колега Доналд Трамп очекивао да ће Техеран напустити нуклеарни споразум, након што се Вашингтон повукао из њега.

Он је додао да је Техеран одбио да следи тај план и да је покушао да спаси споразум, заједно са осталим потписницама.

„Трамп је играо прву карту, али је погрешно прорачунао други потез… јер Иран није следио тај план“, рекао је Рохани, пренео је Ројтерс, позивајући се на агенцију ИСНА.

Након што је Вашингтон увео санкције гувернеру Централне банке Ирана, Рохани је казао да Иран неће подлећи притисцима САД.

Лансирање ракете - Sputnik Србија
Откуд страх? Десет разлога зашто Иран не сме да нападне Израел

„Они мисле да могу да изазову да се иранска нација преда тако што ће вршити притисак на Иран, претити санкцијама, па чак и ратом… Иранска нација одупреће се америчким заверама“, поручио је Рохани.

Трампова администрација прогласила је јуче, 15. маја, гувернера Централне банке Ирана Валиолаха Сеифа за терористу и увела му је санкције како би додатно изоловала Иран од светског финансијског система.

Министарство финансија САД оптужује Сеифа да је помогао да се више милиона долара пребаци паравојној организацији Хезболаху, коју подржава Иран.

Министар финансија Стивен Мнучин рекао је да је Сеиф тајно пребацивао новац од Иранске револуционарне гарде преко „Исламске банке Ел Болад“ у Ираку како би помогао Хезболаху.

Ирачка банка и њен гувернер су такође кажњени санкцијама.

САД су најавиле да ће увести и такозване секундарне санкције Сеифу, што значи да би сви који послују с њим могли да буду искључени из америчког финансијског система.

Трамп је 8. маја саопштио да се Вашингтон повлачи из нуклеарног споразума са Ираном јер је тај споразум оставио отворена врата Ирану да заобилази ограничења и развије нуклеарну бомбу.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала