Заев: Очекујем решење спора око имена пре самита ЕУ у јуну

Пратите нас
Македонски премијер Зоран Заев изјавио је у Софији да је са грчким колегом разговарао о спору око имена, које би било прихватљиво за обе стране, те да очекује да ће решење бити пронађено у јуну пре самита лидера ЕУ.

Заев је новинарима рекао да договор око тог вишегодишњег спора зависи од много фактора и да, чак, ако не дође до договора у јуну, напори за изналажење проблема ће бити настављени.

„Разговарали смо о неколико опција и једна од њих је прихватљива за обе стране“, рекао је Заев, не прецизирајући о којој је опцији реч.

Атина - Sputnik Србија
Грчка: Још смо далеко од решења спора са Македонијом

Додао је да ће консултације бити настављене, те да верује да ће, ако то буде могуће, решење бити пронађено.

Састанак Савета ЕУ заказан је за 25. и 26. јун у Бриселу.

Уколико до тада буде постигнут напредак у решењу проблема имена Македоније, та земља има шансу не само да започне преговоре о чланству у ЕУ већ и да се прикључи НАТО-у.

Покушаје Македоније да се прикључи НАТО-у и ЕУ дуги низ година блокира Грчка, која сматра да под садашњим именом Република Македонија има територијалне претензије према северној грчкој покрајини истог назива.

Двојица премијера су забележила напредак у проналажењу решења, тврди Заев.

Они су, казао је, разматрали могуће опције „креативних решења“ које је македонска страна представила у завршној фази преговора.

Заев је рекао и да су од данас пријатељски односи Македоније и Грчке још јачи, те да гарантује да ће његова земља, када је о чланству у ЕУ реч, имати јаке институције и владавину права, као и да ће обезбедити шансу за младе.

Танјуг    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала