Све драматичније у БиХ: Мигранти испрепадани, плачу, надлежних нема нигде

© REUTERS / Marko DjuricaМигранти прелазе преко Саве
Мигранти прелазе преко Саве - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ситуација са мигрантима који су заустављени на Иван седлу све је драматичнија након што је на тај пункт МУП Херцеговачко-неретванског кантона упутило Специјалну јединицу на тај пункт, а интервентну полицију на локацију Владичиног хана, северно од Мостара како би онемогућили њихов пролазак из Сарајеву у азилантски центар Селаковац.

Из институција Херцеговачко-неретванског кантона још нема званичних информација ко је издао наредбу да аутобуси са више 270 миграната буду заустављени и враћени у Иван седло.

Ситуација на Иван седлу, где се налазе аутобуси са мигрантима који су упућени из Сарајева за Салаковац, код Мостара, хаотична је, људи су испрепадани, плачу и боје се депортације, а никога од надлежних нема, преноси сарајевски портал „Кликс“.

Полицијски комесар МУП-а Сарајевског кантона Мевлудин Халиловић изјавио је да су припадници МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона вратили аутобусе са мигрантима на Иван седло, напомињући да такве одлуке може донети само полицијски комесар.

Мигранти у Бихаћу , у згради порушеној за време рата у Босни - Sputnik Србија
Рута преко Босне није случајна: Српска спремна да спречи опасан план Запада

Након што је полиција испратила конвој са подручја тог Херцеговачко-неретванског кантона на подручје Кантона Сарајево, аутобуси су паркирани поред пута, а потом су, како би их обезбеђивали, стигли специјалци из Сарајева у десет комбија.

Мигрантима је подељен само по један оброк, јер се очекивало да ће већ око 10 часова бити у Салаковцу.

Међу њима има гладних и болесних, па је позвана и Хитна помоћ.

Према речима једне од волонтерки, Пакистанци углавном желе да остану у БиХ, док неки из Сирије, Марока и осталих земаља желе у земље ЕУ.

Портал „Аваз“ са лица места извештава да је долазак припадника Специјалне јединице још више узнемирио мигранте, који не разумеју ни шта се дешава.

С једне стране тунела се налазе полицајци МУП-а ХНК, који имају наредбу да спрече пролазак конвоја на подручје које они контролишу, док се с друге налазе и припадници Специјалне јединице МУП-а Кантона Сарајево, који треба да спроведу мигранте, пише портал.

Министар сигурности Босне и Херцеговине Драган Мектић изјавио је за „Кликс“, након што су враћени мигранти с подручја ХНК, да се припрема документација која ће што пре због наведеног инцидента бити упућена према Тужилаштву Босне и Херцеговине.

„Ја сам добио информацију да је враћање аутобуса с подручја ХНК наредио полицијски комесар МУП-а ХНК Илија Ласић. Ми нисмо ступили у контакт ни са представницима Владе ХНК, нити са представницима МУП-а ХНК. Не желим да било с ким преговарам у вези с поштовањем закона и устава. О томе нема преговора“, казао нам је Мектић.

Навео је да припремају потребну документацију и да ће убрзо бити достављена Тужилаштву Босне и Херцеговине.

„Илија Ласић је незаконито именован и незаконито се налази у том статусу. Ја имам информацију да му Министарство финансија Херцеговачко-неретванског кантона уопште не исплаћује плате, зато што је у незаконитом статусу“, закључио је министар сигурности.

Представници Службе за послове са странцима, који се налазе с мигрантима на Иван седлу, моле за стрпљење и поручују да чекају решење незавидне ситуације у којој су се сви нашли.

У исто вријеме, с друге стране тунела Иван паркирана су возила полиције ХНК, која је и вратила конвој с аутобусима с територије овог кантона.

Мигрантима је на другој страни тунела речено да не смеју да се померају с локације и да против њих неће бити употребљена сила, али да морају следити упутства.

На другој страни представници државних институција шокирани су овим једностраним потезом једног кантона.

Обећани су им храна и пиће, али се још увек нико не усуђује предвиђати докад ће остати на овом месту.

Иначе, реч је о пет аутобуса са 269 избеглица, који су јутрос у 8.15 напустили Кантон Сарајево, али су не дуго после тога поново враћени. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала