Исламске земље поручиле из Истанбула: Израелу у бруталним злочинима помогла Америка

© AP Photo / /Khalil HamraЖена из Палестине испрд црног димом из горућих гума током протеста у Гази, понедељак, 14. маја 2018.
Жена из Палестине испрд црног димом из горућих гума током протеста у Гази, понедељак, 14. маја 2018. - Sputnik Србија
Пратите нас
У Истанбулу је данас одржан ванредни самит земаља-чланица Организације исламске сарадње на којем је расправљано о последњим дешавањима у Гази.

На самиту, коме је председавао турски председник Реџеп Тајип Ердоган, усвојена је заједничка декларација земаља-чланица Организације исламске сарадње, јавила је агенција Анадолија.

У декларацији се наводи да је Израел своје акције, које представљају брутални злочин, извео уз подршку Сједињених Америчких Држава.

Наглашена је и одлучност да се предузму политичке и економске мере против земаља које Јерусалим признају као главни град Израела.

На самиту је такође апеловано да се омогући међународна заштита палестинског народа, укључујући и слање мировних снага.

У декларацији се позива међународна заједница, првенствено Савет безбедности УН, да делује у оквиру својих надлежности како би заштитили међународно право.

Велики протест Палестинаца у Гази - Sputnik Србија
Газа у крви: Сукоби због Амбасаде САД, Израел гранатира, мртвих све више (фото, видео)

Најоштрије се осуђују криминална дела која су израелске снаге извеле против ненаоружаних Палестинаца током мирних протеста у Гази.

У декларацији се тражи међународна независна истрага злочина и масакра који су израелске снаге починиле у Појасу Газе како би одговорни били кажњени.

Одбачена је нелегитимна одлука америчког председника Доналда Трампа којом је Јерусалим признат као главни град Израела.

У усвојеној декларацији се од земаља-чланица и међународне заједнице тражи да спрече приступ тржишту производа који су произведени у илегалним јеврејским насељима.

Самит у Истанбулу је организован поводом израелских напада на Палестинце током мирних протеста које су Палестинци организовали на 70. годишњицу „накбе“ — масовног прогона тог народа.

Хиљаде Палестинаца окупило се у понедељак на граници Газе како би протестовали због израелске окупације и америчког пресељења амбасаде из Тел Авива у Јерусалим.

Израелске снаге безбедности су употребом силе и ватреног оружја покушале да спрече протесте који су настављени и у уторак. Погинула су 62 Палестинца, а рањено их је најмање 3.000.

Кликс

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала