Порошенко апелује на Европу: Не храните „руско чудовиште“

© AP Photo / Sergei ChuzavkovПредседник Украјине Петро Порошенко
Председник Украјине Петро Порошенко - Sputnik Србија
Пратите нас
Циљ пројекта „Северни ток 2“ јесте да се угрози јединство Европе, а да се она потом уништи, изјавио је председник Украјине Петро Порошенко, који је уверен да ће нови гасовод само „развезати руке“ Русији, која ће појачати своје нападе на европске вредности.

Изградња „Северног тока 2“ је трагична историјска грешка, пише у свом чланку за „Франкфуртер алемајне цајтунг“ председник Украјине Петро Порошенко. Према његовом мишљењу, то је само „геополитички пројекат“ који нема никакве везе с економијом и чији је једини циљ да се угрози јединство Европе и да се она након тога уништи.

„Таква идеологија увек је стајала иза енергетске политике Кремља“, тврди украјински председник.

Председник УО Гаспрома Алексеј Милер у фабрици за производњу цеви за гасовод у Чељабинску - Sputnik Србија
ОМВ саопштио када ће бити издате дозволе за изградњу „Северног тока 2“

Порошенко позива Европу да не испољава слабост и да се не мири с „агресором“, док год Кремљ не престане да напада Украјину и Запад и док год не призна међународно право и постојећи светски поредак.

„Чим кроз ’Северни ток 2‘ потече руски гас, заобилазећи Источну Европу и Украјину, Кремљ више ништа неће спречавати да још суровије напада наше заједничке вредности. Напротив, то ће Русији развезати руке“, страхује Порошенко.

Он Европљанима саветује да не наседају на обећања Москве. „Молим вас, немојте живети у илузијама!“, категоричан је украјински председник. „Изградњу ’Северног тока 2‘ Русија ће протумачити као повратак на уобичајени ток и све ће то схватити као давно чекани преокрет“.

Истовремено, многи ће у Европи у томе видети покушај да се „нахрани чудовиште“, упозорава Порошенко.

Према његовим речима, инвестирање у „Северни ток 2“ је инвестирање у разједињавање Европе.

Порошенко сматра да у садашњим приликама Европа има само два избора: да подржи оне који желе да се уједине с Европом, или да изгради потпуно непотребан гасовод, који ће је ујединити са земљом која отворено показује своје непоштовање.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала