„Монсанто гори од нацизма“: Протест против ГМО у Београду (фото)

© Tanjug / Сава РадовановићПротест против ГМО у Београду
Протест против ГМО у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
На Тргу Републике у Београду одржан је скуп против ГМО у Србији, са којег је поручено да је ГМО штетан по здравље људи и да ни под каквим изговорима не треба дозволити да уђе у земљу, а да би држава требало да пооштри санкције према онима који имају ГМО засаде.
ГМО - Sputnik Србија
Марш против „Монсанта“: Покушава ли неко хитно да отвори врата Србије за ГМО

Скуп, у организацији удружења Друштво српских домаћина, Здрава Србија и Ко нам трује децу, почео је прикупљањем помоћи за народне кухиње на Косову и Метохији, а завршен је шетњом централним градским улицама.

Данило Тврдишић из организације Здрава Србија је рекао да је циљ скупа да се јасно и гласно дигне глас против ГМО хране у Србији, односно против притиска од стране ЕУ да прихватимо закон који би либерализовао узгој и промет ГМО.

Тврдишић је истакао да су истраживања еминентних стручњака показала да ГМО има последице по здравље и да пре свега изазива умор, алергије и стерилитет.

Каже да је тренутни закон добар и рестриктиван за ГМО, али да се не примењује стриктно пошто постоји велика количина засада под ГМО, од чега највише има ГМО соје у Мачви и Војводини.

Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић - Sputnik Србија
ГМО — (не)оправдани страх

Према његовим речима, инспекција годишње пронађе скоро 40 хектара под ГМО сојом, али се процењује да има око 5.000 хектара под ГМО засадима.

© Tanjug / Сава РадовановићПрофесор Миладин Шеварлић на протесту на Тргу Републике
Професор Миладин Шеварлић на протесту на Тргу Републике - Sputnik Србија
Професор Миладин Шеварлић на протесту на Тргу Републике

Професор Миладин Шеварлић из организације Друштво српских домаћина је рекао да сваку манифестацију започињу прикупљањем помоћи за народне кухиње на КиМ и да је циљ данашњег скупа „јавни протест за Србију без ГМО, а нарочито против компаније ’Монсанто‘“.

Он тврди да се припрема закон који ће дозволити увоз и продају ГМО и производа од ГМО, као и да бити било лоше по здравље грађана и српску пољопривреду.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала