Кина и Америка постигле велики договор

© AFP 2023Заставе Кине и САД
Заставе Кине и САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина и САД су се договориле да неће водити трговински рат и да ће зауставити увођење узајамних царина, изјавио је вицепремијер Државног савета Кине Лиу Хе након преговора у Вашингтону.
Застава Кине вијори се на ветру између вишеспратница у Пекингу - Sputnik Србија
Кина позива: Супротставите се економској политици САД

„Најважнији резултат одржаних трговинско-економских консултација је да су стране постигле консензус да се не води трговински рат, као и да престане увођење међусобних царина“, рекао је Лиу Хе новинарима, преноси агенција Синхуа.

Кинески вицепремијер назвао је своју посету „позитивном, конструктивном и продуктивном“. 

Он је истакао је да ће решење старих трговинско-економских спорова између Пекинга и Вашингтона трајати дуго. „Убудуће би током развоја билатералних односа у њима могле да настану нове потешкоће и нове противречности, али морамо да останемо мирни, подржавамо дијалог и да их конструктивно решавамо“, додао је званичник.

У Вашингтону су 17. и 18. маја одржане консултације између трговинских делегација Сједињених Америчких Држава и Кине. На консултацијама су се стране договориле да предузму делотворне мере за смањење трговинског дефицита трговинског биланса САД у трговини са Кином и значајно повећавају извоз америчке робе и услуга у Кину.

Председници САД и Кине Доналд Трамп и Си Ђинпинг на самиту Г20 у Хамбургу - Sputnik Србија
Трамп: Разговараћу с пријатељем Си Ђинпингом о Северној Кореји

Стране су такође разматрале питања „ширења трговине индустријским производима и услугама“, а „постигнут је консензус о потреби стварања повољних услова за проширење трговине у овим областима". Осим тога, Вашингтон и Пекинг „су се сложили да подстичу билатералне инвестиције и настоје да стварају праведне и једнаке конкурентске услове“.

У четвртак је америчка престоница била домаћин састанка између америчког председника Доналда Трампа и потпредседника Државног савета Кине Лиу Хеа, током којег је амерички лидер изразио наду да ће експерти двеју земаља заједно радити на конструктивном решавању постојећих билатералних противречности у области трговине. Прва рунда преговора одржана је у Пекингу почетком маја.

Раније је Трамп запретио да ће увести увозну царину на робу из Кине, на шта је Пекинг изјавио да ће применити реципрочне мере.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала