Битка за „змајеву крв“ — победник ће контролисати пут нафте (фото, видео)

Пратите нас
Сенка рата се надвила и над „рајем на Земљи“. Острво „змајеве крви“ и ванземаљских пејзажа се нашло у центру геополитичких интереса Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата. Ко контролише острво Сокотру, контролише пут нафте — мореуз Баб ел Мандеб и Суецки канал.

Архипелаг Сокотра се налази у Индијском океану и припада ратом захваћеном Јемену. Међутим, на њему досад није било ратних дејстава и тамо су наставиле да раде различите археолошке експедиције из читавог света, између осталог и из Русије. Локална администрација је остала верна званичном председнику Мансуру Хадију, који је 2015. године побегао у Саудијску Арабију, одакле је позвао арапски свет да му помогне да угуши побуну шиитских Хута. И добио је помоћ. Формирана је арапска коалиција на челу са Саудијском Арабијом, која већ две године активно изводи „тепих бомбардовање“ ове најјужније државе Арабијског полуострва.

Socotra Island is one of the most biologically diverse places on earth.

Објава коју дели Seeker (@seeker) дана 22. Мар 2018. у 2:46 PDT

Један од стубова арапске коалиције су Уједињени Арапски Емирати, који су схватили да је боље да, уместо да врате на власт законитог председника Јемена, отргну за себе најлепши комад његове државе — острво Сокотру. Међутим, и Саудијска Арабија га жели само за себе.

Острво има посебан стратешки значај јер се налази на само 100 километара од Афричког рога и на улазу у мореуз Баб ел Мандеб, кроз који пролази највећи број нафтних танкера из Персијског залива. Због тога Уједињени Арапски Емирати активно покушавају да учврсте свој утицај у овом региону. Они већ увелико раде на јачању свог утицаја у јужном Јемену, док огроман новац улажу у суседну Сомалију.

Почетком маја су се изненада на острво искрцале трупе Уједињених Арапских Емирата и заузеле стратешке тачке, укључујући луку и аеродром, и подигле заставу УАЕ на државним институцијама. Јасно је било да се ради о класичној окупацији. Шириле су се гласине да су Емирати рентирали острво на 99 година, што је касније негирано. Како пишу медији, они су намеравали да на острву отворе војну базу, а да јединствене природне лепоте експлоатишу кроз туризам.

Актуелни председник, вероватно и подстакнут саудијским властима, одмах је дигао глас да Емирати крше суверенитет Јемена и затражио да Абу Даби повуче војску. Преговори су вођени иза затворених врата и завршени позитивно, по мишљењу актуелног председника Јемена: војску Уједињених Арапских Емирата ће заменити саудијске снаге. Војнике једне државе ће заменити други, иако се народ пита шта ће било чија војска тамо, кад код њих нема побуњеника Хута, против којих се бори арапска коалиција. Какав је коначни договор „савезника“, остаје тајна. Уједињени Арапски Емирати се сигурно неће одрећи овог раја на Земљи. И Сомалија би им се радо придружила у борби за острво, али нема довољно средстава за улог у овој „партији“.

Ванземаљска лепота од које застаје дах

Острва Сокотра је одвојено од копна пре шест милиона година. Због јединствене микроклиме, тамо се појавио специфичан екосистем који се од 2008. године налази под заштитом Унеска.

Wow! The flora on the island of Socotra is mind blowing! Wait - where is Socotra I hear you ask? Socotra is off the coast of Yemen. It is referred to as the ‘Galapagos of Arabia’ due to its incredibly diverse and unique flora and fauna - most of which is endemic. This is a Desert Rose tree. Isn’t she spectacular? Sadly, this incredible part of the world is still under a no fly zone due to the Yemeni War, but we wait in hope for the day where we can once again take our travellers back to this lost island! We do currently have a wait list so please contact our team if you would like us to add you to our list! #followadifferentpath #crookedcompass #lostislandofsocotra #socotra #desertrose #endemic #flora #travel #traveller #traveler #wanderlust #bucketlist #adventure

Објава коју дели Crooked Compass (@crooked_compass) дана 3. Мај 2018. у 1:49 PDT

На овом малом острву од свега 3.600 километара квадратних расте више од 200 врста биљака и неколико врста животиња којих нема нигде у свету. Најпрепознатљивија је „змајева крв“ — најстарији представник флоре на Земљи, стар више од 20 милиона година. Она је добила име по црвеној смоли која се користи у медицини. Поред ње, ту је и „пустињска ружа“ или „биљка-флаша“, која може да достигне висину до пет метара и пречник до три метра. Она је прави резервоар воде у пустињи. Овде се налазе и неке од најстаријих шума тамјановог дрвећа на свету.

Осим јединствене флоре, Сокотра има панораму која одузима дах: због климе, земља подсећа на ванземаљске пејзаже, док су приобалне пешчане дине ушле у Гинисову књигу рекорда као највеће на свету.

Име Сокотра је изведено из санскрита и значи „острво среће“. Надамо се да ће 40 хиљада мештана (који говоре специфичним дијалектом) имати више среће од својих сународника у континенталном делу Јемена и избећи страхоте рата и сачувати своју јединствену природу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала