Први потез новог лидера Каталоније наљутио Рахоја, ово је одговор Шпаније

© AP Photo / Albert GeaКвим Тора
Квим Тора - Sputnik Србија
Пратите нас
Шпански премијер Маријано Рахој планира да задржи директну управу централне владе Шпаније над Каталонијом, након што је нови каталонски лидер Квим Тора именовао за министре у свом кабинету политичаре који се налазе у затвору или самонаметнутом егзилу, известио је данас мадридски дневник „Паис“.
Премијер Шпаније Маријано Рахој - Sputnik Србија
Шпанска штампа: Рахој изгубио рат на Балкану

Влада у Мадриду је тај јучерашњи Торин потез окарактерисала као провокацију.

Партије које се залажу за независност Каталоније, освојиле су на изборима у децембру слабу већину али од тада нису успевале да оформе регионалну владу у којој ће се наћи легитимни кандидати.

Иако је Рахој раније казао да ће чим се изабере потпуна и законита влада, опозвати директну управу у Каталонији, Торин одабир политичара прети да задржи тај регион у политичком лимбу, преноси Ројтерс.

„Састав нове (каталонске владе) је јасна порука да они желе да наставе са проблемима, сукобима и провокацијом“, поручио је јуче на Твитеру члан владајуће Народне партије у Каталонији Хавијер Гарсија Албиол, након Торине објаве.

Како је агенција јуче известила, Тора је у нову каталонску владу укључио 13 политичара, међу којима Хорди Туруља и Жозепа Рула који су у притвору, као и Антони Комина и Љуиса Пуига и Гордија који се налазе у Бриселу.

Нови каталонски лидер, тврдолинијски присталица каталонске независности и близак сарадник бившег каталонског лидера Карлеса Пуџдемона, именовао је своју владу декретом, али централна шпанска влада још увек може да је блокира.

© REUTERS / SERGIO PEREZМаријано Рахој
Маријано Рахој - Sputnik Србија
Маријано Рахој

У саопштењу које је шпанска влада објавила у суботу, наведено је да ће она морати да анализира одрживост каталонске владе коју прво мора да ратификује Мадрид да би могла да ступи на снагу, с обзиром на законски статус неких предложених кандидата.

Тора је, како наводи агенција, позвао централне шпанске власти да укину директну управу Каталонији.

Портпарол шпанске владе Индиго Мендез де Виго рекао је у петак да ће одабир политичара који се налазе у притвору судови одбацити као што су, подсећа агенција, већ блокирали покушаје да се на позиције вођства именују притворени или одсутни.

Премијер Шпаније Маријано Рахој - Sputnik Србија
Рахој спреман на разговор са новим каталонским лидером

Тора је изабран у каталонски парламент у понедељак, а положио је заклетву у четвртак, чиме је окончано скоро седам месеци политичког застоја у том североисточном шпанском региону, који је под директном управом Мадрида откако је централна влада свргнула Пуџдемона након пропале објаве независности 27. октобра прошле године.

Танјуг
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала