Пријатељи, Би-Би-Си, зашто ћутите о томе да је ваш колега бачен у затвор

© Sputnik / Александр Натрускин / Уђи у базу фотографијаГлавни уредник РТ и Спутњик Маргарита Симоњан
Главни уредник РТ и Спутњик Маргарита Симоњан - Sputnik Србија
Пратите нас
Главна уредница телевизије РТ и Спутњика Маргарита Симоњан је на телевизији ТВЦ изјавила да је изненађујућа реакција Запада на ситуацију са хапшењем уредника „РИА Новости Украјина“ Кирила Вишинског.
Новинар Кирил Вишински на саслушању пред судом у Херсону - Sputnik Србија
„Репортери без граница“: Кијев мора да објасни хапшење Вишинског

„Мислим да је став Европе и уопште Запада много интересантнији. Видели смо шта о томе мисли Стејт департмент. ’Све у свему, Стејт департмент је рекао: „Руска пропаганда није добра. Новинари не смеју да се хапсе, али руска пропаганда није добра‘“, приметила је Симоњанова.

Она је подсетила да је Вишински украјински новинар који је радио у украјинским медијима, иако је имао и руско држављанство.

„Чињеница да је радио у медијима који су себи дозволили гледиште различито од гледишта кијевских власти сада се зове велеиздаја. За то се добија 15 година са одузимањем имовине, а уништавају и човеку живот“, нагласила је она и додала да је реакција Запада на оно што се догодило изненађујућа.

„Званично смо питали Би-Би-Си: ’Пријатељи, Би-Би-Си, зашто нисте рекли ништа о томе да је ваш колега-новинар ухапшен, бачен у затвор и да му прети 15 година? Зашто ћутите?‘ Добили смо одговор: ’Писали смо о томе на својим руским и украјинским сајтовима‘. То јест, Би-Би-Си, британска компанија, сматра да ова вест није достојна да буде представљена, да се о њој говори целом свету и заиста огромној међународној публици Би-Би-Сија“, додала је Симоњанова.

Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија
Русија захтева хитно ослобођење Вишинског

Она их је такође позвала да размисле шта би се десило када би у Русији био притворен новинар Би-Би-Сија.

„Ако се Европа одриче оних заиста предивних вредности којима нас је научила а, као што видимо, много нас је научила, ако она не жели више да живи поштујући и водећи се тим вредностима, већ жели да се води само својим тренутним, често погрешно протумаченим и често штетно по њих интерпретираним геополитичким интересима, онда можемо да кажемо: каква је Европа, таква је и Украјина“, закључила је Симоњанова.

Припадници Службе безбедности Украјине (СБУ) упали су 15. маја у канцеларије украјинске редакције агенције РИА Новости у Кијеву и извршили претрес који је трајао око осам часова. Тада је такође ухапшен и уредник портала „РИА Новости Украјина“ Кирил Вишински, који је осумњичен да подржава самопроглашене републике Донбаса и за велеиздају. Вишинском прети казна од 15 година затвора.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала