ЕУ Чешкој: Избацићемо вас „као врећу са песком“, Чеси — одлично!

© AFP 2023 / Emmanuel Dunand / Еврокомесарка Вера Јурова
Еврокомесарка Вера Јурова - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Европска комесарка за питања правосуђа, потрошача и родне равноправности Вера Јурова је током свог излагања у Прагу на конференцији „Европски изазови“ позвала Чешку да буде активнија у оквиру ЕУ.

Јурова, иначе Чехиња, апеловала је на своје сународнике да се не солидаришу са Пољском и Мађарском, jeр ће се Европа ослобађати таквих индивидуалиста као „врећа с песком“.

Џорџ Сорош - Sputnik Србија
Утицај Сороша на политичку ситуацију у Чешкој и Словачкој

Коментаришући речи европске комесарке, Петар Хајек, који је својевремено био саветник другог председника Чешке Вацлава Клауса, у изјави за Спутњик је констатовао да не би имао ништа против ако би ЕУ избацила Чешку из својих редова као „врећу са песком“.

„Гледао сам пре неко вече интервју са госпођом Јуровом, која је наша представница у Бриселу. Не могу да не приметим веома битан моменат: комесарка, иначе Чехиња, током интервјуа није могла да се сети како се кажу одређене речи, па су јој помогли уредник и водитељ. Знате, то је више него ишта показатељ да је она сама постала део бриселског естаблишмента, а да на своју домовину и језик гледа као на нешто страно и туђе“, истиче Хајек.

Наш саговорник не крије да би и сам волео да се овакав сценарио обистини и да ЕУ почне да одбацује оне државе „које јој нису по вољи“.

„Ништа боље нам се не би могло догодити. Не бих имао ништа против када би ЕУ једноставно ишчезла. Али плашим се да је ово што сад помиње Јурова само назнака да ће доћи до гашења ’Вишеградске групе‘. То је класични облик старог правила свих империја ’завади, па владај‘, којим се колоније држе под контролом. Другим речима, не видим ништа ново у речима госпође Јурове која се отуђила од сопственог народа и земље из које потиче.“

Председник Чешке Милош Земан - Sputnik Србија
Земан Западу: Паметан човек погреши једном, дебил два пута, а они који погреше три пута...

На питање кога заправо види као кривца за настале несугласице између држава Источне Европе и званичног Брисела, Хајек наводи неколико фактора.

„Пре свега, нама се практично прети са више инстанце. То је примена уговора ’Даблин IV‘, којим би Чешка требало да отвори границе за мигранте са којим читав низ других држава не зна шта ће, укључујући ту Немачку и Француску. Има ту још других момената, али ово са мигрантима је кључно и мислим да су са овом проблематиком повезани сви остали савети чије би испуњавање требало да доведе до тога да постанемо ’бриселска елита‘“, објашњава чешки стручњак.

Хајек наводи да одлично схвата зашто је чешка, односно европска комесарка, употребила баш израз „вреће са песком“.

„Службеници ЕУ добијају огромне плате, а до краја живота су обезбеђени астрономским пензијама, па се онда од појединих очекује да повремено кажу понешто против своје државе. Госпођа Јурова је очигледан пример некога ко је постао производ бриселске елите. Наша сународница очигледно више ради за добробит ЕУ, него за своју домовину — Чешку Републику“, закључује Хајек.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала