Федерација новинара о фингирању Бапченковог убиства: Неприхватљиво и недопустиво

© REUTERS / Valentyn OgirenkoНовинар Аркадиј Бапченко
Новинар Аркадиј Бапченко - Sputnik Србија
Пратите нас
Инсценирање убиства руског новинара Аркадија Бапченка у Украјини је неприхватљиво, јер такве ствари могу да униште поверење људи када је реч о медијима у земљи, оценила је Међународна федерација новинара.

„Бапченко је и даље жив и може да настави да обавља свој посао, то је свакако добра вест. Међутим, ширењем лажних информација о његовом убиству украјинске власти су на озбиљан начин угрозиле поверење ка медијима и такав начин комуницирања може бити схваћен и као пропаганда“, рекао је председник федерације Филип Лерут.

Кремљ, Москва - Sputnik Србија
Кремљ: Украјина мора да одговара

Он је рекао да је недопустиво лагати милионе људи који су заиста били забринути због тог инцидента.

„Неприхватљиво је фингирати смрт новинара, тим пре ако се у обзир узме да је од почетка године у просеку два новинара недељно губило своје животе“, указује он.

Међународна федерација новинара броји укупно 600.000 чланова из 146 земаља света.

Нешто раније је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да украјинске власти морају да одговарају за своје изјаве о умешаности Русије у покушај убиства новинара Аркадија Бапченка или ће личити на колеге из Велике Британије.

Како је оценио, целокупна прича у вези са инцидентом са Бапченком показује да је у Украјини изузетно опасно бити новинар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала