Шеф украјинске дипломатије позива светску заједницу да појача санкције Русији

© AFP 2023 / Eric PiermontМинистар спољних послова Украјине Павел Климкин
Министар спољних послова Украјине Павел Климкин - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар иностраних послова Украјине Павел Климкин саопштио је да је својим колегама широм света послао писма у којима их моли да изврше притисак на Русију да ослободи Украјинце који су ухапшени на њеној територији.

„Од кључне је важности да Кремљ ослободи Балуха, Сенцова, Кољченка који су објавили штрајк глађу. Затражио сам консолидовање међународног одговора на злочине Русије, укључујући појачавање санкција“, написао је Климкин на свом твитер налогу, на којем је објавио и фотографију писма на енглеском језику. 

​Владимир Балух, осуђен на три и по године затвора због незаконитог поседовања и препродаје оружја, објавио је штрајк глађу, јер сматра да су оптужбе против њега неосноване. Крајем априла шеф Савета за људска права при руском председнику Михаил Федотов је саопштио да је Балух прекинуо гладовање након што је Савет преузео контролу над његовим случајем. 

Украјински режисер Олег Сенцов осуђен је на 20 година затвора због организације терористичких напада на Криму. На десет година затвора осуђен је и његов саучесник Александар Кољченко.

Средином маја Сенцов је саопштио администрацији затвора на Јамалу да започиње штрајк глађу. Управа Федералне службе за извршење казни саопштила је да је Сенцов прихватио одговарајућу терапију. 

У децембру 2016. године током заједничке седнице Савета за културу и уметност и Савета за руски језик режисер Александар Сокуров затражио је од Владимира Путина да ослободи Сенцова. Председник русије је навео да Сенцов није осуђен због свог стваралаштва, него због тога што се посветио терористичкој делатности, а да је за његово ослобађање потребно да се испуне одређени услови.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала