Украјински безбедњаци покушали да заврбују новинарку РИА Новости

© Фото : JuanedcЗграда Службе за безбедност Украјине
Зграда Службе за безбедност Украјине - Sputnik Србија
Пратите нас
Служба за безбедност Украјине покушала је да заврбује дописницу РИА Новости у Литванији Ирину Високович, која је допутовала у украјински Херсон да би извештавала о судском процесу против руководиоца портала „РИА Новости Украјина“ Кирила Вишинског.

Високовичева је рекла да су јој непознати људи у цивилу пришли 1. јуна на улазу у судску салу, након што је једна од жена коју не познаје почела да је оптужује да ради за Први балтички канал, чији је рад у Кијеву забрањен. 

„Прво су ме извели на улицу под изговором да ме спасавају од бесних украјинских патриота, сместили су ме у аутомобил, представивши се као сарадници СБУ, и саопштили да идемо на одељење Службе. Након тога су ме довезли у неко административно здање с високом оградом, са обезбеђењем на вратима, увели у некакав кабинет на другом спрату“, испричала је новинарка која има украјинско држављанство и боравишну дозволу у Литванији.

Нико од тројице саговорника није се потпуно представио новинарки. Само је један рекао да се зове Алексеј.

Новинар Кирил Вишински, уредник портала РИА Новости Украјина на суду у Херсону - Sputnik Србија
Вишински не може да се одрекне држављанства док траје суђење

„Било је много питања о мом раду на Првом балтичком каналу, с којим одавно не сарађујем. На питање за кога извештавам о судском процесу над Вишинским, одговорила сам искрено да радим за РИА Новости. Након тога један од мушкараца је изјавио да су они били спремни да ме пусте, али да њихови надлежни ’траже крв‘ и ’разрешавање ситуације‘, због чега треба да потпишем неке документе“, навела је Ирина.

На питање да ли је на њу вршен притисак новинарка је одговорила: „Да, али у блажој форми, тихо и мирно су говорили да могу да останем овде, али да ћу, ако искрено кажем оно што их интересује, моћи да идем кући. И шта да испричам? Била сам веома уплашена и нисам схватила због чега… Моје репортаже на Првом балтичком каналу углавном су се тицали друштва, културе, а у Херсон сам допутовала да направим вест о судској седници, што сам им и рекла“, навела је новинарка. 

Након неколико сати неформалног разговора, новинарка је била принуђена да потпише папир о спремности да сарађује са СБУ и да говори о сарадницима РИА Новости. 

„Рекли су ми да ће ми псеудоним бити ’Мила‘, да ће ме пустити, а да ће потом ступити у контакт са мном, а да у противном нећу овде дуго остати. Пре него што су ме пустили, приморали су ме да кажем у камеру да немам примедбе према СБУ“, рекла је Високовичева.

Новинарку су пустили и она се вратила у Литванију, али због привођења које није обављено у складу с протоколом није могла да испуни редакцијски задатак и да пренесе информације о суђењу Вишинском.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала