Асад иде код Кима

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Уђи у базу фотографијаПредседник Сирије Башар Асад
Председник Сирије Башар Асад - Sputnik Србија
Пратите нас
Сиријски председник Башар ел Асад изјавио је да намерава да посети Северну Кореју и састане се са њеним лидером Ким Џонг Уном, пише централни партијски лист Северне Кореје „Нодон синмун“, наводећи да је Асад то објавио током церемоније уручивања акредитива нових севернокорејских амбасадора у Сирији 30. маја.

Лист наглашава да је сиријски председник такође изразио уверење да ће „уједињење двеју Кореја бити реализовано“.

„Сиријска влада ће наставити да у потпуности подржава политику и мере севернокорејских власти и проширује и продубљује пријатељске односе са Северном Корејом“, истакао је Асад.

Доналд Трамп са Ким Јон Чолом - Sputnik Србија
Трамп с Кимовим изаслаником разговарао у Белој кући

Дуго очекивани самит

Основна замерка Пјонгјангу од стране међународне заједнице су нуклеарне пробе. Са своје стране, Северна Кореја је незадовољна војним вежбама САД и њихових савезника, а посебно Јужне Кореје, у близини своје границе.

Пјонгјанг је недавно објавио да креће ка денуклеаризацији, што је изазвало привремено отопљавање у дијалогу са Вашингтоном. Доналд Трамп и Ким Џонг Ун планирали су да се састану како би разговарали о стабилизацији односа. Међутим, прошле недеље је амерички председник одустао од самита. Касније се појавила информација да се ипак воде припреме за састанак лидера САД и Северне Кореје.

У Сједињене Америчке Државе је након тога дошао заменик председавајућег Централног комитета Радничке партије Северне Кореје Ким Јонг Чол. Он и амерички државни секретар Мајк Помпео разговарали су о припремама за самит који је заказан за 12. јун у Сингапуру.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала