Српско-руске бајке на Црвеном тргу

© Друштво српско-руског пријатељстваФестивал књиге, Москва
Фестивал књиге, Москва - Sputnik Србија
Пратите нас
На московском Црвеном тргу се и ове године, по четврти пут, од 31. маја до 3. јуна одржава значајна хуманитарна и културна манифестација — Фестивал књиге, посвећен обележавању дана рођења Пушкина и Дана руског језика.

Књиге ће поново заузети цео простор од Храма Василија Блаженог до Историјског музеја. И ове године, као и претходних, организатори су за посетиоце поред штандова са књигама које се могу купити по издавачким ценама припремили и богат програм који се одвија на неколико бина.

Акценат је ове године стављен на бројне годишњице које се у Русији обележавају током 2018. — 150 година од рођења Максима Горког, 200 година од рођења Ивана Тургењева и стогодишњица рођења нобеловца Александра Солжењицина.

У оквиру овог фестивала ове године је покренут и српско-руски пројекат „Двојезична бајка“. Представници руске и српске стране су се договорили и о развијању културних веза међу нашим земљама путем размене књига међу библиотекама Србије и Русије.

© Друштво српско-руског пријатељстваЈулија Брикова, аутор бајке "Јежић у гостима код Трешњица" и Тамара Обрадовић из Друштва српско-руског пријатељства која је представила књигу Гордане Влајић "Заистинска српска бајка"
Јулија Брикова, аутор бајке Јежић у гостима код Трешњица и Тамара Обрадовић из Друштва српско-руског пријатељства која је представила књигу Гордане Влајић Заистинска српска бајка - Sputnik Србија
Јулија Брикова, аутор бајке "Јежић у гостима код Трешњица" и Тамара Обрадовић из Друштва српско-руског пријатељства која је представила књигу Гордане Влајић "Заистинска српска бајка"

Са српске стране организатор овог пројекта је Друштво српско-руског пријатељства из Панчева, и панчевачка библиотека ће бити прва од многих у Србији у којој ће се ускоро појавити значајан фонд књига на руском. У току је и скупљање фонда дечје литературе на српском, који ће се поклонити Руској дечјој библиотеци у Москви, а планира се сарадња са библиотекама у многим градовима Србије и Русије.

Ускоро ће се у Србији појавити ауторска бајка „Јежић у гостима код Трешњица“ коју је написала Јулија Брикова, а у Русији књига Гордане Влајић „Заистинска српска бајка“. Књиге ће бити двојезичне како би деца видела колико су слични наши језици, традиције и вредности, колико тога имамо заједничког. Систем вредности се развија од најранијег детињства, и циљ организатора овог пројекта је да кроз бајке деци покажу и науче их да цене везе наших народа кроз језик, културу и књигу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала