Експерт: Нове руске суперракете дугорочно одржавају паритет са САД

© Фото : Youtube / Минобороны РоссииИнтерконтинентална балистичка ракета "Сармат"
Интерконтинентална балистичка ракета Сармат - Sputnik Србија
Пратите нас
Увођење новог стратешког ракетног комплекса пете генерације с интерконтиненталном балистичком ракетом „сармат“ у руско наоружање 2020. године суштински ће учврстити потенцијал стратешких нуклеарних снага Русије и омогућити да се одржи паритет са САД, изјавио је члан експертског савета колегијума Војноиндустријске комисије Русије Виктор Мухаровски.

„У овом тренутку ракета је у фази испитивања, а предстоји, у складу с планом, етапа испитивања на нивоу државе, која би требало да буде завршена следеће године. Затим је планирано да 2020. године ракета буде уведена у наоружање“, рекао је Мухаровски.

Према његовим речима, „сармат“ у великој мери превазилази могућности постојећих ракета Р-36. 

„Директна линија“ са председником Русије Владимиром Путином - Sputnik Србија
„Директна линија“ — Путин: Један на пољу није војник

„То се тиче и функционисања на активној деоници трајекторије лета и система управљања и развијања борбених блокова. Издвојен је пун обим средстава. ’Сармат‘ је на такозваном ’председничком списку‘“, навео је Мухаровски.

Председник Русије Владимир Путин рекао је данас током „Директне линије“ да ће нове ракете „авангард“ и „сармат“ бити уведене у руско наоружање 2019. и 2020. године. Он је истакао да то није целокупно ново наоружање, а да ће остали нови примерци оружја, који ће осигурати дугорочни војни паритет, бити представљени касније. 

„Планирамо да 2020. године Оружаним снагама испоручимо најмоћнији ракетни комплекс стратешке намене – балистичку нову ракету, супермоћни ’сармат‘“, рекао је Путин. 

Ракетни комплекс „авангард“ већ је у индустријској производњи, а 2019. године он ће бити уведен у наоружање руске армије, додао је Путин. 

Он је нагласио да је „авангард“ апсолутно оружје данашњице и да су мале шансе да ће се у некој другој земљи у наредним годинама појавити слични системи. 

Путин је подсетио да је Русија почела да развија нове системе наоружања одговарајући на једнострано иступање САД из Споразума о противракетној одбрани.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала