Почела битка за Худаиду: Саудијци се окомили на луку с копна, мора и ваздуха

© REUTERS / Војска ХутаХути лансирају ракету на Саудијце
Хути лансирају ракету на Саудијце - Sputnik Србија
Пратите нас
Коалиција предвођена Саудијском Арабијом започела је напад на град Худаиду, главну луку у Јемену. Реч је о једној од малобројних преосталих хуманитарних линија у овој ратом разореној земљи.
Протест против војне акције Саудијске Арабије у Јемену - Sputnik Србија
Битка за Худаиду: Ако Америка каже „да“, гурнуће 22 милиона људи у катастрофу

Операција заузимања виталне луке коју контролишу Хути покренута је у среду ујутро, након што су побуњеници одбацили ултиматум и одбили да предају град до уторка, што је рок који су им одредили Уједињени Арапски Емирати, преноси „Ел Арабија“.

Реч је о операцији великих размера у којој учествују копнене трупе, уз подршку ваздушних и поморских снага. Напад на град је кренуо из више праваца, рекао је војни извор за „Ел Арабију“.

Поновно заузимање Худаиде је од кључне важности за Саудијску Арабију. Током целог сукоба с Хутима, Ријад је покушавао да блокира пристаништа ове луке, тврдећи да се користе за кријумчарење оружја.

Организације за заштиту људских права често су позивале да се лука остави отворенома, јер је витална за допремање помоћи цивилима.

Побуњеници у Јемену - Sputnik Србија
Јемен: У борбама побуњеника и провладиних снага 28 мртвих

Хуманитарне организације упозоравају да би нова битка за Худаиду довела до хуманитарне катастрофе.

„Ако се узму у обзир хуманитарне импликације, позивамо све стране да се уздрже од напада“, рекао је за РТ Данијел Гореван, портпарол Норвешког већа за избеглице.

„Худаида је густо насељена, и наша предвиђања говоре да би се у унакрсној ватри нашло око 100.000 људи. То је, у суштини, жила куцавица за милионе угрожених становника Јемена. Хуманитарна помоћ је потребна за 22 милиона људи, а роба, гориво и лекови који пролазе кроз Худаиду су за те људе од животног значаја“, рекао је он.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала