Србија добила ММФ „чуваркућу“

© Tanjug / ZORAN ZESTIC/Шеф мисије ММФ-а Џејмс Роуф и министар финансија Синиша Мали
Шеф мисије ММФ-а Џејмс Роуф и министар финансија Синиша Мали - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Србија је са мисијом Међународног монетарног фонда постигла договор о новом аранжману, познатијем као „чуваркућа“, који има саветодавну улогу и не укључује финансијску помоћ. Закон о привременом умањењу пензија биће укинут потпуно до краја године, а не фазно, каже Синиша Мали.

Са ММФ-ом смо се договорили о повећању плата у јавном сектору, а колико тачно, знаћемо у септембру, рекао је министар финансија.

Нови програм „Инструмент координације политика“ (ПЦИ) осмишљен је с циљем да обезбеди оквирну политику за земље које не захтевају финансијску подршку, а током трајања тог програма ММФ има више саветодавну него контролну улогу. 

Предвиђено је да аранжман траје 30 месеци. 

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Србија испунила све услове како би већ у јулу потписала нови аранжман са Међународним монетарним фондом, који ће трајати до јануара 2021. године.

Немачка канцеларка Анегла Меркел и евро - Sputnik Србија
Спреман немачки одговор на доминацију ММФ-а

Реч је о аранжману познатијем као „чуваркућа“, који подразумева саветодавну улогу ММФ-а, а не финансијску помоћ.

Наводећи да су вођени тешки, али конструктивни преговори са мисијом ММФ-а, Мали је рекао да последњи подаци говоре да, у прва три месеца ове године, Србија бележи раст привреде од 4,6 одсто.

То је, како је констатовао, огроман раст који нас сврстава у „топ три економије у Европи“ када је реч о стопама привредног раста.

„До краја године наш раст ће бити 3,5 или 3,6 или 3,7 одсто, што су већ високе стопе раста“, истакао је Мали. 

Министар финансија изјавио је да ће се у септембру тачно знати колико ће бити повећање плата у јавном сектору и пензија.

„ММФ инсистира да се са том цифром не излази до септембра, када ће се тачно знати како нам стоји буџет за 2018. годину, односно за 2019. годину“, рекао је Мали на конференцији за новинаре са представницима ММФ-а.

Мали је прецизирао да је са том међународном финансијском институцијом договорено да ће Закон о привременом смањењу пензија бити укинут до краја године потпуно, а не фазно.

„Била је идеја да идемо фазно, али ми имамо довољно фискалног простора да то у потпуности урадимо ове године и то је сјајна вест за наше најстарије суграђане“, истакао је Мали.

Производи из САД у маректу у Шангају. - Sputnik Србија
Сукоб који потреса свет: Кина против Америке још није употребила „тешку артиљерију“

Министар финансија је додао да је договорено да се повећају пензије за све оне пензионере који нису били обухваћени тим законом.

Најавио је да ће у септембру, када се очекује поновни долазак мисије ММФ-а, бити познато колико фискалног простора, односно новца имамо у буџету како би то повећање било што значајније и што веће.

„Још је рано да изађемо са правим, тачним цифрама, зато што је јун месец. Све иде како треба у нашем буџету, и приливи, и имамо велики суфицит и тај ће износ бити што већи могући“, рекао је Мали говорећи о повећању пензија.

Када је реч о платама у јавном сектору, Мали каже да су са ММФ-ом о томе били тешки разговори, али да је ипак договорено повећање плата у јавном сектору.

„Колико тачно, знаћемо исто тако у септембру ове године, када будемо видели тачан буџетски простор који имамо за ову намену. Очекујем значајно повећање плата, али што је још важније, очекујем и почетак реформи платних разреда, односно платног система у јавном сектору, који очекујемо да ћемо почети већ од јануара 2019. године“, изјавио је Мали.

ММФ: Макроекономски изгледи Србије су и даље добри 

Шеф мисије ММФ-а Џејмс Руф је издао саопштење у којем пише да ће, на основу прелиминарних налаза мисије, тим ММФ-а припремити извештај који ће, након што га одобри управа, бити представљен Извршном одбору ММФ-а, ради разматрања и доношења коначне одлуке. 

Разматрање тог договора на седници Извршног одбора ММФ-а је оквирно планирано за средину јула, навео је Руф.

Премијерка Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија
Ана Брнабић: Апсолутно реалан раст плата и пензија ове године

„Мисија ММФ-а је на нивоу тима са властима Србије постигла договор који треба да одобри руководство и Извршни одбор ММФ-а, о макроекономским политикама и реформама које треба да подржи ПЦИ“, појаснио је Руф.

Прецизира да је ПЦИ нови инструмент који је ММФ увео током 2017. године ради пружања подршке земљама као што је Србија, којима није потребна финансијска подршка ММФ-а.

Програм подржан од ПЦИ има за циљ одржање макроекономске и финансијске стабилности и остваривање напретка у реализацији амбициозног плана структурних и институционалних реформи ради подстицања брзог и инклузивног раста, отварања нових радних места и подизања животног стандарда. 

Танјуг, РТС

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала