Како је Северна Македонија на Западном Балкану у Југоисточној Европи узбуркала регион

© REUTERS / MARKO DJURICAПротести у Скопљу због новог имена државе
Протести у Скопљу због новог имена државе - Sputnik Србија
Пратите нас
У Македонији влада гнев и сви су љути због договора о новом називу земље. Људи не излазе на улице масовније зато што су због протеста притворили 36 људи и оптужили их за тероризам, каже уредник македонске телевизије „Алфа“ Љупчо Цветановски.
Протести у Атини против имена Македонија - Sputnik Србија
Како се викаш? Урнебесне реакције на Твитеру на ново име Македоније

После одбијања македонског председника Ђорђа Иванова да прихвати споразум који су о новом имену Македоније постигли грчки и македонски премијери, испред Собрања у Скопљу одржани су велики протести на којима је, према незваничним проценама, учествовало 20.000 људи. И у Грчкој расте отпор договору, а премијеру Алексису Ципрасу љуља се фотеља.

За македонску страну, како истиче уредник телевизије „Алфа“ Љупчо Цветановски, највећи проблем представља преузета обавеза да се мења Устав и то што ће се ново име „Северна Македонија“ примењивати „erga omnes“, у преводу, за све ситуације.

​Саговорник Спутњика сматра да заправо није постигнут никакав компромис и да је македонска страна капитулирала.

Грчки диктат, а не компромис

„Ово није компромис, ово је грчки диктат. Наша Влада, притиснута са стране, дошла је на власт само да обави овај задатак. Иако није победила на изборима, странци су извршили притисак и они који су довели Заева на власт сада тврде да је постигнут фантастичан договор.“

Споразум између Грчке и Македоније о новом имену Македоније - Sputnik Србија
Ево шта су потписали Ципрас и Заев: Објављен текст споразума

Цветановски истиче да решење није фер за Македонију.

„Наше институције ће бити северномакедонске, наша филхармонија… како ће се звати Македонски Брод или Македонска Каменица. Мењаће се таблице на аутомобилима. У Македонији влада гнев и сви су љути. Људи не излазе на улице још масовније зато што су у делу тог сценарија притворили 36 људи и оптужили их за тероризам. Али и поред страха, јуче је на улицама било близу 20.000 људи на протесту који је организовала навијачка група ’Комити‘. Колико би тек људи изашло на улице да је протест организовала нека политичка партија.“

Пада Влада Грчке?

У међувремену, и околности у Грчкој показују да је и друга страна незадовољна постигнутим договором. Поред опозиције, која најављује да ће тражити гласање о поверењу влади, са садржином споразума се не слаже ни Ципрасов коалициони партнер.

Лидер партије Анел и министар одбране Панос Каменос је поручио да његови посланици без којих Ципрас нема већину, неће гласати за споразум о имену.

Никола Груевски - Sputnik Србија
Груевски: „Северну Македонију“ сам одбио 2009. године

„Нормално је да сада и Грци налазе неке негативне стране у овом договору јер су и они морало негде да попусте. Али грчко незадовољство је пре свега последица грчког национализма и ми због тога са Грцима вековима имамо проблеме“, каже Цветановски.

Ново име већ изазвало дипломатски потрес

Једино прихватљиво решење за Македонце је да старо име остане у унутрашњој употреби и да се због имена не мења Устав, закључује Цветановски.

​Али судећи према грчким реакцијама, тек такав сценарио далеко је од оног што може да прихвати друга потписница споразума.

Паралелно са овим дешавањима грчко-македонски неспоразум већ је прешао границе те две земље и изазвао први дипломатски скандал.

Премијер Бугарске Бојко Борисов одбио је сусрет са македонским председником Ђорђем Ивановим, који је планиран за сутра, због односа шефа македонске државе према договореном споразуму о новом имену те бивше југословенске републике.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала