Додик: Важно је подржати Вучића

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник РС Милорад Додик
Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник РС Милорад Додик поручио је да је веома важно да људи у Србији, без обзира на којим политичким позицијама се налазе, подрже и ојачају преговарачку позицију Александра Вучића и делегације Србије на разговорима о Косову.
Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Ако о Косову преговара Вашингтон, наш интерес је да се укључи и Москва

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је на састанку са српским председником Александром Вучићем разговарао о разним темама, међу којима су КиМ, инфраструктурни пројекти и предстојећи избори у БиХ. 

„Највећи део разговора смо посветили ситуацији око Косова. Вучић ме је упознао са свим позицијама у вези са тим, одређеним предлозима и својим ставовима“, рекао је Додик и додао да разуме позицију председника Вучића, који не прихвата да се направи било какво решење на штету Србије и српског народа.

Након састанка са Вучићем, који је трајао више од сат времена, Додик каже да га је председник Србије обавестио да ће се разговори Београда и Приштине наставити у Бриселу крајем овог месеца.

Поручио је да је веома важно да људи у Србији, без обзира на којим политичким позицијама се налазе, подрже и ојачају преговарачку позицију Вучића и делегације Србије на тим разговорима.

Додик је истакао да су односи Србије и РС никада бољи, и нагласио да је РС, без обзира што је то табу тема код неких „западњака“, заинтересована за добра решења у Србији, нарочито када је реч о КиМ, те да не одустаје од подршке таквим решењима.

"Знамо колико је тешко преговарати о тако круцијалном и важном питању као што је КиМ, али исто тако сматрамо да је РС национални приоритет за Србију као државу, јер тамо живи 1.200.000 Срба. Ту лекцију једног дана морају да науче не само они у Сарајеву, већ и они на Западу", подвукао је Додик. 

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Џаба нам Резолуција 1244 — прети нам НАТО

Он је додао да се са Вучићем договорио да се одржи заједничка седница двеју влада крајем августа у Требињу, као и да након тога посете Фочу где ће, додаје, Србија и РС заједнички градити две електране на Дрини.

На питање да ли очекује Вучићеву подршку као кандидата за члана Председништва БиХ, Додик је рекао да се Србија у то неће мешати, и већ прогласио победу на предстојећим изборима.

Такође, Вучића је информисао о реализацији програма подршке који је Србија дала РС у два наврата.

"Обавестио сам председника о различитим фазама реализације тих пројеката. Неки се раде, а неки су у фази пројектовања", рекао је Додик и захвалио Вучићу на подршци која се пружа РС.

Како је додао, председнику Вучићу је указао и на неколико пројеката које би Србија и РС требало заједнички да реализују, а то су свакако изградња ауто-пута од Дрине према Бијељини и пројекти одбране од великих вода. 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала