Вучић: Нестали новинар жив и здрав, не фали му длака с главе

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLАлександар Вучић, Небојша Стефановић и Братислав Гашић
Александар Вучић, Небојша Стефановић и Братислав Гашић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је новинар за којим се протеклих дана трагало жив и да се тренутно налази на испитивању у полицији.

„Стефан Цветковић је је жив и здрав и не фали му длака с главе“, рекао је председник Србије на ванредној конференцији за новинаре.

Како је објаснио, новинар је пронађен у раним послеподневним сатима, без било каквих повреда, док ће детаљи случаја бити познати наредних дана.

Вучић је додао да је много тога било намештено на месту где је пронађен његов аутомобил.

Заставе ОЕБС-а у Бечу - Sputnik Србија
ОЕБС: Нестали новинар Цветковић радио на причи о убиству Оливера Ивановића

„Честитам свим припадницима полиције, нико од нас готово да није спавао. Шта се све догодило, имаћете довољно времена да чујете. Одмах смо посумњали у ону верзију која се појавила у многим медијима. Ми смо посумњали јер никаквих трагова борбе није било. Такође смо видели да је остављен сат који је пластични, много јефтинији од сата који је Цветковић носио неколико дана раније. Никаквих трагова борбе, кочења нема. Пси трагачи нису нањушили крв, жандарми и рониоци нису нашли ништа“, додао је Вучић.

Како је рекао, вероватно ће се дуже налазити у полицији, да се утврди шта је стварно било, а и сам Цветковић је потврдио да је добро.

Ово је држава чији безбедносни органи знају свој посао и то је оно што многима смета. Србија је демократска земља, снажних демократских институција и безбедносних снага, поручио је Вучић.

Пренео је да је Цветковић изнео неке своје тврдње, веома, веома чудне, али да ће оне бити проверене као да су истините.

„Наши безбедносни органи сумњају у ту верзију, али ће бити проверене. Ми ћемо их посматрати као да је све истина што је рекао“, нагласио је он.

Вучић је указао да је прексиноћ око 23 сата, а по подацима пријаве после поноћи, обавештен о нестанку новинара Цветковића.

„У раним јутарњим сатима формирали радну групу и донели одлуку да МУП и БИА раде даноноћно док се не види ко је починио тешко кривично дело. Радили смо напорно и били изложени као земља, и ја као председник, најжешћим нападима, а неки су говорили да смо убице и злочинци“, рекао је он.

Стефан Цветковић, новинар - Sputnik Србија
Ни трага од несталог новинара: Безуспешно га траже више од 30 сати

Вучић је честитао полицији и припадницима БИА, додајући да нико претходне две ноћи није спавао.

Вучић је рекао да је овом конференцијом за штампу желео да покаже да се држава нема чега стидети, јер се њени представници не играју националним интересима.

Казао је да су му јуче уништили величанствен дан отварања фабрике „Кромберг Шуберт“ у Крушевцу, као и посету породици Крстић, којима се извињава што је био намрштен пред децом.

Захвалио се новинарским удружењима на озбиљности, а изасланику за слободу медија ОЕБС Арлему Дезиру што је био коректан и веровао у српске безбедносне органе, док осталима поручује да тугују што исход није био такав какав су желели.

„Србија је демократска земља, снажних институција, јаких безбедносних снага. Саслушали смо више десетина лица. По први пут није исцурео ниједан детаљ, нити снимак, а било је снимака. БИА је дан и ноћ, као и полиција, проверавала мејлове, телефонске позиве. Дешифровано је 18 позива са Приштином и другим територијама“, казао је он додајући да су све успели да увежу.

Каже да је полиција послала људе у трагање јер се претпоставило да се ништа није злокобно догодило.

„Жив, здрав, не може бити здравији. Све је у реду, као и са београдском водом, као што је и у реду са нашим бензином, што је квалитетнији него они што имају већу цену“, истакао је Вучић.

Поручио је да ова земља иде напред, брзо, озбиљно и одговорно, а онима који не желе да то виде — да неће успети да зауставе Србију на путу ка њеној будућности, ма колико не волели своју земљу, само зарад личног просперитета и материјалног добитка.

Вучић је казао да је претходних неколико дана, у складу са оним што је очекивано, Србија била изложена жестоким нападима, покушајем урушавања унутрашњег поретка, додатног разарања институција државе.

„Неки су покушали да заузму наше међународне саобраћајнице, ауто-путеве, лажно говорећи да је то због највише цене горива у Европи, иако чак 26 земаља има веће цене. На контраодговор што имамо најниже цене струје и хлеба у Европи, то никога није занимало. Добијали смо резултате економским изузетних резултата, отварали фабрике, дистрибутивни центар Лидла. Показали резултате монетарне и фискалне политике. Нове лажне вести кренуле су са причом о затрованој води у Београду, а касније и другим градовима широм Србије. То су људи понављали са таквом сладострашћу да је било јасно да не верују сами у то, са једином жељом да нанесу штету виталним интересима Србије“, објаснио је он.

Захвалио се грађанима који верују у своју земљу и одговорност, који знају да их воде озбиљни и одговорни људи.

Гашић: И даље можемо предано радити

Шеф БИА Братислав Гашић изјавио је данас да је БИА, заједно са МУП-ом, вредно и предано радила на разоткривању свих детаља у случају новинара Стефана Цветковића.

Гашић је поручио грађанима да ће БИА и даље једнако предано радити на разоткривању свих чинилаца, како страних тако и домаћих, који раде на подривању закона ове земље.

Захвалио је МУП-у на сарадњи, а председнику Србије на указаном поверењу у овом случају. 

Стефановић: Бројне нелогичности, испитујемо ДНК отиске

Новинар Стефан Цветковић тренутно је у Управи криминалистичке полиције, где ће дати исказ, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и истакао да је у истрази његовог нестанка било доста нелогичности које нису смеле да буду подељене са јавношћу, а да се велики број ДНК отисака, узетих са Цветковићевог возила и сата који је пронађен, и даље пореде.

Подсетио је да је претходна два дана око 300 припадника полиције са хеликоптерима и трагачким псима детаљно претраживало подручје око Беле Цркве.

„У рекордном року урађено је много оперативних ствари. Много људи у лабораторији добро је урадило свој посао, врло напорно како би се дошло до података“, рекао је министар на ванредној прес-конференцији.

Стефановић је упозорио на све више лажних вести које се појављују, попут вести о загађеној води у Београду.

„И у другим земљама упозоравају на лажне вести. Проблем је што људи не сматрају да треба да сносе одговорност и да је потпуно у реду да неко каже да је вода затрована, а да онда дође и каже ’ја сам то видео на друштвеним мрежама‘“.

Како је рекао, мора се наћи механизам да се такве ствари зауставе, и апеловао на све људе који су изнад ситног политикантског профитерства да се овакве ствари не дешавају, а они који то раде да размисле да ли и коме чине услугу ширењем таквих лажних информација.

Стефановић је захвалио председнику Србије на свему што је учинио на подизању капацитета безбедносних снага које су сада способне да изађу на крај са било чим се сусрећу, а уједно захвалио свима који су им пружили подршку у раду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала