Фотеље украдене из скупштине 5. октобра пронађене на неочекиваним местима

© Tanjug / ZORAN ZESTICМаја Гојковић са фотељама
Маја Гојковић са фотељама - Sputnik Србија
Пратите нас
Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да су пронађене две фотеље украдене током 5. октобра из Народне скупштине и поручила да ће наставити да трага за украденом имовином.
Паљење скупштине у Београду 5. октобра 2000. године - Sputnik Србија
Зашто Срби „газе“ круну, Тита, Слобу, Пети октобар

Гојковићева је истакла да су 5. октобра током паљења Народне скупштине из тог здања украдена многобројна уметничка дела, мобилијар, као и предмети који су поклон страних делегација и додала да је тиме држави нанета несагледива штета, јер су украдени значајни предмети из културног наслеђа Србије.

„Ту се налази 55 уметничких слика Петра Лубарде, Милана Коњевића, Зоре Петровић, Милана Кеча, Милића од Мачве и многе друге, четири значајна скулпторска дела, као и материјално наслеђе које је 5. октобра украдено из овог здања. Међу њима је и познати ’Салон‘ Кнеза Павла, од чисте слоноваче, који је стајао у дипломатском салону“, рекла је Гојковићева.

Она је додала да је једна фотеља пронађена у београдском насељу Калуђерица приликом рације МУП-а.

Тада је, каже, пронађена одређена количина наркотика и оружја, као и фотеља на којој су инвентарске таблице, што доказује да је она власништво Народне скупштине.

Подгорица, протести 18.10.2015. године - Sputnik Србија
Спрема ли се црногорски 5. октобар

„После 18 година успели смо да вратимо један од десетине и десетине несталих предмета. Ту су врло скупоцене лампе, столови, намештај са почетка 20. века, све што је нестало из парламента је од непроцењиве вредности“, истакла је она.

Друга фотеља је, према речима председнице, пронађена у петак 15. јуна преко сајта „Купујем-продајем“. Фотељу на том сајту приметио је скупштински службеник који није хтео пред медије, али је поручио да неће одустати од враћања свих украдених предмета.

© Tanjug / ZORAN ZESTICМаја Гојковић и фотеље
Маја Гојковић и фотеље - Sputnik Србија
Маја Гојковић и фотеље

Гојковићева је навела да је телефоном позвала продавца који ју је упутио на жену која је купила фотељу и која је одмах пристала да је донесе у Скупштину. 

„Она је била шокирана сазнањем да је тај предмет украден. Замолили смо је да дође у петак увече у зграду Народне скупштине и да донесе фотељу, што је и учинила… ми смо јој захвални на томе“, рекла је Гојковићева и апеловала на грађане да пазе шта купују и да, уколико примете инвентарску ознаку, контактирају са скупштином.

Вук Јеремић - Sputnik Србија
Сви заједно „на црту“ Вучићу или — бродолом (видео)

Гојковићева верује да ће проналазак уметничких слика ићи теже, јер се њихова продаја углавном не оглашава путем сајтова и поручила да се грађани интересују код својих познаника уколико примете да имају слику Коњевића, Лубарде, Зоре Петровић…

„А можда проради грађанска свест неког ко је учествовао у немилим догађајима 5. октобра“, рекла је она и додала да су људи који су крали знали вредност тих уметнина и да није реч о аматерима.

Гојковићева је додала да ће се потрудити да нађу средства да се у Народној скупштини направи изложба онога што је одузето, те да ће се настојати да у сарадњи са медијима фотографије и спискови буду доступни свим грађанима у циљу враћања нашег културног наслеђа.

Танјуг 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала