Србија и Српска заједнички јачају ракетне системе (фото)

© Фото : Министарство одбранеАлександар Вулин и Милорад Додик
Александар Вулин и Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да постоји добра сарадња наменске индустрије Српске са компанијама у Србији, те да је резултат те сарадње и споразум о ремонту ракетних система између предузећа „Космос“ из Бањалуке и „Југоимпорт СДПР“ из Београда.

Након састанка са министром одбране Србије Александром Вулином у Бањалуци, Додик је истакао да је обострана намера да се појача та сарадња у наредном периоду.

„Циљ нам је да покушамо да подигнемо онај део индустрије који је знатно девастиран интервенцијом међународног фактора, који је довео до тога да се направи потпуни дисбаланс у БиХ. Тако је у Федерацији БиХ остало шест веома функционалних фабрика оружја и муниције, а у Српској је то све девастирано“, рекао је Додик новинарима након састанка.

Српски војник поред мига 29 на аеродрому Батајница. - Sputnik Србија
Мигови спремни: Јасна порука свима који би да нападну Србију

Председник Додик је нагласио да Српска покушава не из конкурентског, него из чистог комерцијалног разлога да подигне одређене врсте производње, те да у томе има подршку Министарства одбране Србије и министра Вулина.

Додик је указао на добру сарадњу са овим Министарством, али и укупну сарадњу са Србијом у сваком погледу.

„Једна енергија је унесена у руководство Србије на челу са председником Александром Вучићем, а енергија наше добре сарадње се у континуитету и овде осећа“, поручио је Додик.

Вулин је истакао да је сарадња у овој области договорена на последњем састанку Вучића и Додика у Београду и навео да ће Србија учинити значајне напоре да у економском смислу оснажи и помогне Српску.

© Фото : Министарство одбранеПотписивање споразума у Бањалуци
Потписивање споразума у Бањалуци - Sputnik Србија
Потписивање споразума у Бањалуци

„Космос“ може да рачуна на 100 милиона динара (око 847.000 евра) од Министарства одбране. Овај споразум смо дуго радили, али је он убрзан након састанка двају председника“, нагласио је Вулин.

Према његовим речима, у складу са наређењима врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и његовог договора са Додиком, Министарство одбране је обезбедило 850 милиона динара (око 7,2 милиона евра) за различите потребе предузећа одбрамбене индустрије Републике Српске.

„То се односи на ремонт наших тенковских мотора, авионских мотора и ево сада споразум са ’Космосом‘, рекао је Вулин.

Он је поручио да, док год је на челу Србије Александар Вучић, Српска може рачунати на њену пуну подршку, као и на то да ће економски, политички и дипломатски капацитети Србије увек бити на располагању Српској, њеном руководству и народу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала