Дачић: Имамо подршку Конга по питању КиМ

Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са министром за комуникације и медије Демократске Републике Конго Ламбертом Мендеом Омалангом и подсетио да је Србија поносна на историју односа двеју земаља и на сарадњу која датира из периода бивше Југославије.

Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић долази на седницу Савета безбедности - Sputnik Србија
Дачић: Знамо за тајни документ из Приштине, упозорене све 24 земље
 

Дачић је истакао да Србија баштини југословенску политику према целој Африци и додао да је у бившој СФРЈ одржана прва конференција несврстаних земаља, као и да је Србија 25. мај прогласила за Дан пријатељства с народима Африке. 

Како је саопштено, Дачић је упознао саговорника са позицијом Србије у вези са Косовом и Метохијом, захвалио је на чврстом и принципијелном ставу Демократске Републике Конго по овом питању и обавестио о преговорима који се воде у Бриселу.

Министар је рекао да Србија жели да развија сарадњу са Конгом у свим областима, трговинској размени, обезбеђивању стипендија за студенте из Конга, као и сарадњу у области науке и спорта. 

Министар Демократске Републике Конго нагласио је да се његова земља такође залаже за економску сарадњу са Србијом и да ова посета управо треба да буде корак ка том циљу. 

Марти Ахтисари и Медлин Олбрајт на састанку 1999. године - архивска фотографија - Sputnik Србија
Шта би Србији донео „нови Ахтисари“

Он је истакао да је срећан што је посетио Србију, као и да се осећа посебно почаствован, јер се налази у граду где је одржана Прва конференција несврстаних земаља.

У вези са питањем Косова и Метохије нагласио је да Конго има потпуно разумевање за нашу позицију, да се залаже за принцип неповредивости граница, као и да је подршка његове земље питању територијалног интегритета и суверенитета Србији недвосмислена. 

Саговорници су се сагласили да традиционално пријатељски односи двеју земаља, који имају дугу и богату историју, треба да буду и основа економској сарадњи, узајамној подршци на међународном плану и подршци у међународним организацијама.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала