Трамп на мети досад најжешћих критика: Не желим да раздвајам децу од родитеља, али морам

© AP Photo / Eric GayДеца мигранти с родитељима на граници САД и Мексика
Деца мигранти с родитељима на граници САД и Мексика - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да не жели да деца илегалних миграната буду раздвојена од својих родитеља, али је додао да је то неопходно ако Сједињене Америчке Државе желе кривично да гоне илегалне имигранте.
Деца имиграната у кампу на граници САД и Мексика након раздвајања од својих родитеља због увођења нове Трампове политике о мигрантима - Sputnik Србија
Америка пред запањеним светом отима децу мигрантима, а реториком прелази сваку границу

„Желимо да решимо проблем раздвајања породица и ја не желим да се деца одвајају од родитеља, али када кривично гоните родитеље зато што долазе у земљу нелегалним путем, онда морате да раздвојите децу“, рекао је Трамп на конференцији власника малих предузећа, док се у земљи заоштрава криза због контроверзне политике актуелне администрације.

Трамп је додао да жели да оконча „пограничну кризу“, тако што ће властима дати овлашћења и ресурсе да „притворе и протерају илегалне имигрантске породице заједно“, преноси Глас Америке.

Председник САД, суочен са оштрим критикама због притварања деце одвојене од родитеља, састао се у уторак са републиканским члановима Конгреса уочи гласања два предлога закона о имиграцији.

„Трамп је републиканцима рекао да ће потписати било који закон који Представнички дом усвоји, без захтевања промена“, рекао је конгресмен Карлос Курбело новинарима.

Деца са родитељима на граници САД и Мексика - Sputnik Србија
Објављени снимци узнемирили Америку: Деца одвојена од родитеља плачу у кавезима

На питање о шансама за усвајање законског предлога у подељеном Представничком дому, који је под притиском да предузме акцију због протеста против раздвајања имигрантских породица, он је рекао да шансе постоје, али да ће бити тешко.

Из Беле куће је касније саопштено да је Трамп подржао оба предлога закона о имиграцији „који би предвиђали изградњу зида, затварање правних рупа, отказивање лутрије за визу, ограничавање ланчане миграције и решавање пограничне кризе и проблема раздвајања породица, тако што би оне заједно биле у притвору, а затим и враћене у своје земље“.

© REUTERS / Mike BlakeДеца мигранти смештена су у шаторима у кампу на граници САД и Мексика
Деца мигранти смештена су у шаторима у кампу на граници САД и Мексика - Sputnik Србија
Деца мигранти смештена су у шаторима у кампу на граници САД и Мексика

У међувремену, демократски конгресмени и њихове присталице прекинули су претрес о ФБИ у Представничком дому, у знак протеста због контроверзне политике.

Уз звуке плача деце водећи демократа у Одбору за правосуђе Џеролд Нејдлер прекршио је протокол и прочитао саопштење, наводећи да деца нису животиње, док су његове републиканске колеге покушале да га надгласају.

После Нејдлерових коментара уследили су протести из публике у којој су биле и жене са малом децом, које су устале и узвикнуле „Породице морају бити заједно“. Демонстранти су затим били принуђени да напусте салу.

Ангела Меркел - Sputnik Србија
Меркелова Трампу: Погледајте статистику

Трамп је бранио политику своје администрације по питању присилног раздвајања деце од родитеља на америчкој граници са Мексиком у понедељак, рекавши да „Сједињене Државе неће бити камп за мигранте и установа за збрињавање избеглица“.

Најмање 2.000 деце миграната отргнуто је од својих породица, од када су, почетком априла, Американци почели да примењују нови, контроверзан начин борбе против илегалне имиграције. 

То је покренуло критике на рачун администрације председника Доналда Трампа и његове политике „нулте толеранције“ према свима који илегално уђу у САД. 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала