„Платинасти вук“: Српски војници поред америчких, енглеских, црногорских...

© Фото : Министарство одбранеВежба која је веома корисна за мировне операције
Вежба која је веома корисна за мировне операције - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У бази „Југ“, на југу централне Србије, данас је успешно завршена мултинационална вежба „Платинасти вук 18“, у којој је учествовало 500 официра, подофицира и војника оружаних снага више земаља, међу којима САД, Уједињеног Краљевства, УАР, БиХ, Црне Горе, Србије.

Окончању вежбе је присуствовао министар одбране Александар Вулин, који је истакао да Војска Србије као једну од најважнијих својих мисија има учешће у мировним операцијама.

„На овај начин ми се припремамо да у целом свету донесемо мир, да тамо где су рат и мржња наступе мир и напредак. Војска Србије на овај начин показује да је у стању да сарађује са најразвијенијим војскама света, показује да је у стању да пренесе своје искуство, баш као што може да прихвати и прими искуство осталих оружаних снага“, рекао је Вулин.

© Фото : Министарство одбранеУ бази „Југ“, на југу централне Србије, данас је успешно завршена мултинационална вежба „Платинасти вук 18“
У бази „Југ“, на југу централне Србије, данас је успешно завршена мултинационална вежба „Платинасти вук 18“  - Sputnik Србија
У бази „Југ“, на југу централне Србије, данас је успешно завршена мултинационална вежба „Платинасти вук 18“

Министар је казао да је захвалан представницима свих присутних земаља, њиховом раду, ентузијазму, упорности, али исто тако желим да похвалим припаднике Војске Србије који су показали да су наше искуство и обученост на највишем светском нивоу.

Он је поручио да је држава Србија војно неутрална и као таква сарађује и са Истоком и са Западом.

„Свако од кога можемо да научимо је добродошао, баш као што и ми можемо да научимо многе друге. Држава Србија ће увек водити рачуна о томе да одржава баланс у својој спољној политици, као што одржава баланс у својој војсци и у наоружавању и припремању своје војске“, рекао је Вулин.

© Фото : Министарство одбранеВежби су присуствовали амбасадори САД и велике Британије Кајл Скот и Денис Киф
Вежби су присуствовали амбасадори САД и велике Британије Кајл Скот и Денис Киф - Sputnik Србија
Вежби су присуствовали амбасадори САД и велике Британије Кајл Скот и Денис Киф

Војска Србије је у стању, истакао је, да заштити своју земљу, наш начин живота и наш народ.

„Свака вежба, као што је и ова, додатно ће унапредити нашу борбену готовост, способност да подржимо све одлуке државног руководства које се тичу судбине ове земље, као што смо у стању да обезбедимо мир и сигурност на читавом простору Републике Србије за све наше грађане“, закључио је министар Вулин.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот похвалио је данашњу вежбу и све њене учеснике.

© Фото : Министарство одбранеНа вежби су учествовали официри САД, Уједињеног Краљевства, УАР, БиХ, Црне Горе, Србије
На вежби су учествовали официри САД, Уједињеног Краљевства, УАР, БиХ, Црне Горе, Србије - Sputnik Србија
На вежби су учествовали официри САД, Уједињеног Краљевства, УАР, БиХ, Црне Горе, Србије

„То је вежба која је веома корисна за мировне операције и најважније је да могу и наше јединице и разне међународне јединице заједно да вежбају. У мировним операцијама учествује више различитих војски и они морају да знају како да комуницирају и морају имати исту тактику. Ми смо веома срећни што смо учествовали у вежби, а ја сам посебно срећан што је сарадња српске и америчке војске дубока и што имамо три пута више вежби са Србијом него што Србија има са било којим другим партнером. Поносни смо на то, а и резултати су видљиви“, нагласио је Скот.

Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф такође је изразио задовољство успешно завршеном вежбом.

„Наша војска има прилику да већ други пут учествује на вежби ’Платинасти вук‘. За нас је то веома важно, јер можемо да развијамо нашу сарадњу у овој области, као што развијамо и у другим областима са Србијом. Хоћемо да имамо у Србији и на Западном Балкану важну улогу и у будућности. Надам се да ће ова сарадња наставити да се развија“, истакао је Киф.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала